pondelok 2. augusta 2021

Začať znova - Mona Kasten // recenzia

Táto knižka pre mňa bola skvelým únikom od povinností. Bola to prvá knižka po štátniciach, ktorú som zhltla za deň. Vlaste som už dlho neprečítala knižku len za jeden deň. Uvedomujem si hodnotovú okresanosť knižiek tohoto typu, ale beztak ich budem vyhľadávať, pretože nech sú kaokoľvek predvídateľné a jednoduché, ponúkajú mi únik od ťažkých tém a aj keď neverím na rozprávky a takéto predvídateľné náhody, každý potrebujeme štipku pozitivizmu, ktorým tieto knižky nešetria.

ZZ je príbeh o úteku z bavlnky, príbeh o nových začiatkoch, príbeh o obmedzenosti pravidiel, príbeh o pomalých krôčikoch, príbeh o hodnotách, príbeh o hľadaní seba, príbeh o postavení sa na vlastné nohy, príbeh o nádeji.

Postavy boli ostré, formované svojou minulosťou sa každý z nich správal najlepšie ako vedel, aby s ochránil. Stavali si zábrany, a to nielen voči sebe navzájom. To však v YA nachádzame naozaj často. Skrávanie a pretvárka sú obľúbené, aj keď kritizované.


Obálka ma ani trošku nenadchla. Farba kričí a obrázok takisto. Nič decentné nenájdete na povrchu, ani vovnútri. 

Allie a Kden boli príkladom dokonalého nevzváženého súžitia nepriateľov. Z nenávisti... kam? To už predsa viete. Viete to od začiatku. Od prvých stránok viete, tušíte, veríte, že to tí dvaja skúsia. Predvídateľnosť takýchto knižiek je jedným z dôvodom, prečo ich mám tak rada. Sú jednoduché, príjemné na oddych a relax. Nechcú po vás zdĺvahé pátrania, vyhodnocovania, anišpekulácie. Jednoducho si sadnete a nepustíte knižku z ruky až kým sa nedozviete všetko. Dej nie je napínavý kvôli záhade, nie je chytľavý kvôli náročnosti. Zaujme, pretože sa na nič nehrá. Sľubuje presladenú rozprávku, a presne to vám aj odovzdá. Sľubuje smiech aj slzy, hádky aj objatia, nenávisť aj ukradnuté pohľady.

Allie bola decentná, príliš nevyčnievajúca, za to nadprirodzene nebojácna a cieľavedomá mladá žena. Kaden bol nenahraditeľne samoľúbi a tvrdý. Čo iné by sa mohlo stať? Obaja boli odhodlaní, držali sa svojho cieľa a svojich zásad. Aj cez ich prudké povahy boli obaja plní prekvapení.

Ako táto rozprávka pokračuje sa z iného pohľadu dozviete v ďalšej knižke, ktorú vám predstavím čoskoro. Tešíte sa? Jan určite!

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme bux.sk. Objednávajte tu ;)

- Veronika -

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára