nedeľa 2. júla 2017

Obľúbené série #3

Nastal čas predstaviť obľúbené série, ktoré sú veľmi kriticky hodnotené.

Prvou z nich je Súmrak. Nemôžem povedať nič zlé na tieto knihy, pretože sú to moje úplne prvé knihy, ktoré som za svoj život prečítala. (Ak nerátame detské.) Milujem túto sériu, pretože ma priviedla k čítaniu. Samozrejme je to zvláštne, pretože väčšinu ľudí k čítaniu priviedol Harry Potter. Ja sa musím priznať, že som Pottera nečítala. Je to hanba, ale ja sa to snažím napraviť a už mám aj kompletnú sériu kúpenú. Takže kvôli tomuto som Pottera nespomenula v mojich obľúbených sériach. Späť k Súmraku.
Mala som asi dvanásť. Je to dosť mladý vek, ale mladé dievčatá veľmi zaujímajú témy, ako sú: upíri, vlkolaci, čarodejníci a podobné stvory. Mňa k čítaniu priviedla moja sestra, a taktiež moja pevná vôľa, že som sa rozhodla túto sériu prečítať. Predtým som vôbec nečítala, pretože ma nič k tomu nelákalo. Záujem mladého dievčatka bol však priveľký, a tak som sa pustila do čítania.
Viac k tejto sérii hovoriť nebudem, pretože nemám čo viac povedať. Ďakujem tejto sérii, že ma priviedla k čítaniu a hlavne kvôli nej je zo mňa knihomoľ. Milovala som ten príbeh, pretože bol pre mňa nový, jedinečný, téma upírov a vlkolakov bola pre moju mladú dušičku niečím novým. Vďaka Meyer!

Aby som nadviazala na upírov, tak tu mám, samozrejme, sériu Upírske denníky. Veď keď ste čítali Súmrak, automaticky vás zaujala aj táto séria. Pamätám si, ako sme spolu s kamarátkou po tom bažili, milovali sme ten príbeh, tie zvraty, dvoch bratov. Keď som ja prečítala časť, tak som ju posunula jej a potom sme veľmi živo diskutovali. Žiaľ, táto séria sa zrútila ako domček z karát, a keď ju prestala písať autorka, tak tá séria bola horšia a horšia. Ešte stále nemám prečítaný štrnásty diel. A to ich je už 17 ! Sedemnásť dielov! Verili by ste tomu, že takú hlúposť sa dá predĺžiť na sedemnásť dielov?? Z časti si ešte pamätám o čom tento príbeh bol a kvôli tomu som sa rozhodla túto sériu dočítať. Som zvedavá, či je to stále také strašne preplácané, alebo autori, ktorí tu knihu písali, aspoň troška ten dej vyrovnali štýlu autorky. (Ak stále neviete o čom hovorím, tak kedysi sa šuškalo, že autorka odmietla písať ďalšie diely, a tak vydavateľstvo dalo písať príbeh iným autorom, samozrejme, pod jej menom, aby sa to predávalo. Čo je na tom pravdy neviem, ale isté je to, že tie knihy strácali na svojej hodnote a ten štýl písania bol čoraz horší.)

Ak teraz čakáte odo mňa, že sa na vás vyrútim s Päťdesiatimi odtieňmi sivej, tak ste na omyle! Neuznávam takéto knihy, pretože tie knihy sú plné ..chvíľok, ktoré sú veľmi nezáživné a celkovo tá kniha nemá žiadnu hodnotu. Aj tak si chcem prečítať Greya, pretože si myslím, že tá úroveň tej angličtiny je taká nízka, že to zvládnem prečítať v anglickom jazyku ľavou zadnou.
Napriek tomu, jednu knihu z tohto erotického prostredia spomeniem. Je to kniha Alfa.
Je to kniha akoby okopírovaná z Päťdesiatich odtieňov sivej, ale podľa mňa má tá kniha hlbšiu pointu. Samozrejme, nie je to niečo extra úžasné, niečo z čoho padnete na zadok, ale tá kniha je na oddych stvorená.
Samozrejme, kniha je iba pre ženy, ktoré zaujíma táto "nová literatúra", ktorá už opantala snáď každú tretiu ženu.

A samozrejme Simonka je dosť blbá a jednu z jej najobľúbenejších sérii vám nepredstavila!! No predsa Letopisy Narnie sú snáď jedna z najlepších sérii, no nie?
Milovala som filmy, ktoré som videla snáď už stokrát. Preto som bola veľmi rada, keď som zistila, že sú aj knihy. Nie som veľký milovník knižníc a knihy si odtiaľ požičiavam iba v najnutnejšom prípade, ale toto som si musela prečítať! Je to príbeh, ktorý je snáď po Harrym Potterovi najžiadanejší.
Milujem ten svet, tie postavy, celý ten príbeh, ktorý sa číta veľmi ľahko a jednu knihu prečítate za pár hodín a hneď sa púšťate do ďalšej.
Túto sériu mám už konečne doma, pretože Slovart na svoje 25. narodeniny ju vydal v boxe, takže za úspešný vodičský preukaz bol tento darček nanajvýš prijateľný. Už sa teším, keď sa opäť ponorím do tohto príbehu, ktorý je môjmu srdcu blízky, na ktorý nedám dopustiť.

Ďalšie články na obľúbené série určite budú, pretože som objavila opäť skvelé série. (Ja s tým snáď neprestanem. Niežeby som čítala aj samostatné knihy, ale tie série ma strašne lákajú, a potom to dopadá tak, že mám milión rozčítaných sérii a pár rokov čakám na ich pokračovania. A potom pár rokov čakám na peniaze, za ktoré si tie pokračovania kúpim, pretože vždy si kúpim nejakú novinku, než aby som si kúpila pokračovanie rozčítanej série. Večný kolobeh knihomoľa, z ktorého sa nikdy nedostanem.)

Tak ako? Čítali ste niektorú z týchto sérii? Ak áno, ktoré sa vám páčili najviac? Alebo máte tip na nejakú inú sériu ?

>Sima<

2 komentáre:

  1. Ach, Súmrak...tiež to bola prvá pre mňa upírska séria (aj keď nie prvá séria celkovo, ja sa skromne zaraďujem k tým HP maniakom :D). U mňa to malo také fázy, že najskôr som bola z prvej časti úplne unesená a hltala som aj pokračovania, ktoré ešte neboli ani preložené, ale z niekade som ich mala v počítači v češtine :D. Potom však prišiel film, ktorý sa mi najskôr páčil, potom to však prudko začalo klesať kvôli tomu fanúšikovskému boomu, ktorý sa rozdelil na dva tábory a ja som zrazu nevedela, či som stále nadšená, alebo skôr znechutená. Nuž, ale takto po čase na aspoň tú knižnú sériu spomínam len v dobrom, predsa len som s tým strávila nejaký pekný stredoškolský čas :)
    Upírske denníky som nečítala, tam mi stačil seriál, ktorý som pekne pozrela celý, napriek všetkému, čo sa tam začalo neskôr diať. Ja by som ešte k upírskej tematike spomenula Anitu Blake, neviem či poznáš, je to možno trošku drsnejšie, ale minimálne tých prvých 6-7 častí bolo super, potom sa to už začalo zvrhávať. Aj keď dnes by som sa už asi na to tiež nedala, priority (aj tie knižné) sa časom menia :).
    Narniu sa priznávam, že som videla asi len prvý film a vždy som si chcela prečítať knihy, ale akosi som sa k tomu nikdy nedostala, lebo...lebo. Je toho veľa, čo by som ešte chcela, to asi poznáš :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Poznám veru, poznám :D Ja teda uprednostňujem nové série než tie staršie. Ale tak snáď raz sa mi podarí prečítať aspoň polovicu tých, ktoré každý knihomoľ ospevuje :)
      Upírske denníky som čítala skôr, ako som videla seriál. Seriál bol úplne iný, a preto sa mi nepáčil. Celkovo upíri u mňa teraz moc nemajú šancu. Vždy, keď vidím v anotácii slovo "upír", tak knihu hneď odložím. Neviem ani prečo. :) Ako si sama napísala, priority sa veru menia. :)

      Odstrániť