utorok 7. augusta 2018

Rozbitý pohár - Alain Mabanckou (recenzia)

Rozbitý pohár rozhodne nie je kniha, na ktorú po prečítaní zabudnete. Je to kniha, ktorá vo vás vyvolá záujem, miestami zdesenie, smiech a po prečítaní skvelý pocit, že ste na túto knihu narazili.

Rozbitý pohár, hlavná postava tejto knihy, píše tragické, či miestami tragikomické príbehy rôznych mužov, ktorých stretol v bare s názvom Na sekeru sa nedáva. Ponúka nám svoj náhľad na skutočnosť, počúva rôzne životné osudy mužov, ale zároveň nám ponúka aj svoj osud alkoholika.

Kniha, ktorá je napísaná jednou vetou, úprimnosťou, brutalitou, smiechom a pútavým štýlom písania, si vás získa už od začiatku. Rozbitý pohár na základe slov majiteľa baru začne zbierať príbehy mužov, ktorí to v živote nemali ľahké a nie vždy sa všetko pre nich skončilo pozitívne. Možno sa vám na začiatku bude zdať, že príbeh je vyslovene smiešny, na konci budete súcitiť s nimi a čakať na vyvrcholenie ich trápenia a v sebe budete cítiť "pocit", niečo, pri čom by ste im najradšej pomohli.

Kniha plná zaujímavých typoch ľudí, životných osudov, násilia, alkoholu, žien, neprávosti, iných stránkach života, ktoré nie sú pozitívne. Nahliadnutie do života opilca, do smutno-komických situácií, života úplne odlišného od toho nášho, v ktorom si hlavní hrdinovia zachovajú svoju tvár a snažia sa aj napriek všetkému postaviť opäť na nohy a začať lepší život.

Príbeh je ešte prepojený rôznymi literárnymi postavami a dielami, a preto sa stáva akýmsi zaujímavým, novým čítaním, ktoré vás určite nenechá chladnými a vy budete nedočkavo čakať na to, ako autor bude v knihe postupovať ďalej, ktorá literárna postava bude mať v knihe zastúpenie.

Kniha sa číta ľahko a dej postupne graduje, hlavná postava opisuje svoj život učiteľa, manželku, matku. Ukazuje nám, že aj keď je z neho alkoholik, to neznamená, že nemôže cítiť lásku a nemiluje ľudí okolo seba, nezáleží mu na nich. Viackrát vidieť, aký je citlivý na tieto témy, ale alkohol je jednoducho sila, ktorá ho ženie vpred.

Autor týmto literárnym počinom veľmi dobre vykreslil dopad alkoholu na človeka, ale aj to, že alkoholik ešte stále myslí na svojich blízkych, čo si často ľudia v tejto dobe neuvedomujú a myslia si, že alkoholik nemá svedomie.U Rozbitého pohára je vidieť, ako veľmi ľúbi svoju matku a je mu za ňou smutno.

Môžem povedať, že Rozbitý pohár sa veľmi ľahko vyrovná literárnym postavám, o ktorých ste čítali v školskej učebnici. Surový, niekedy až absurdný štýl je jedinečný v tom, aký je. Autor urobil veľmi dobre, že veci neprikrášľoval, ale písal jednoducho tak, ako to je, ako to chodí. Nahliadol aj do iných problémov, ako je alkohol. Podáva čitateľovi tragické osudy mužov, ktorí doplatili na to, že si vypili, že svojej manželke vykričali niečo, čo sa jej nepáčilo, taktiež ponúka čitateľovi náhľad do väzníc, do rodín, život černochov vs. život bielych, náhľad do životov, ktorí aj keď stratili svoju cestu, stále sa ju snažia nájsť.

Ak milujete Bukowského, či literatúru celkovo, tak táto kniha je presne pre vás. Zaujímavá, pútavá, drsne úprimná, dokonalé čitateľná a pochopiteľná.

>Sima<

Za knižočku ďakujeme vydavateľstvu Absynt. Zakúpite si ju tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára