nedeľa 16. septembra 2018

Príbeh včiel - Maja Lunde (recenzia)

Jednoduchý príbeh, ktorý vám vyrazí dych, roztriešti srdce a tie malé kúsočky na konci pozliepa, aby ste začali veriť v lepší svet.

Tri rodiny, tri príbehy, tri rôzne roky, ktoré sa na konci spoja a budú mať svoj význam.

Rok 1852. William sníva o tom, že zhotoví úplne nový typ včelieho úľa, ktorý mu prinesie slávu a rešpekt jemu i jeho deťom. Avšak zúfalo sa aj snaží pritiahnuť pozornosť svojho syna, ktorý schádza na úplne iné chodníčky ako jeho otec. Pritom si však neuvedomuje pozornosť, ktorú dostáva od druhých, hlavne od svojej dcéry. Zúfalo sa snaží uspokojiť zopár vybraných ľudí a občas zabúda na to, kto je okolo neho a vyžaduje si jeho pozornosť.

Rok 2007. George chová včely na americkom Stredozápade v čase, keď viacerí včelári zaznamenávajú nevídaný úhyn včelstiev. Záchranu vidí vo svojom synovi, ktorý má však iné plány ako jeho otec. George sa pokúša k nemu nájsť cestu, ukázať mu jeho život, prácu (so včelami), no miestami zlyháva a jeho syn, z úcty k nemu, sa snaží prejaviť aspoň aký-taký záujem.
No aj v zlých časoch sa dokáže nájsť nádej a viera, o ktorej ste ani nedúfali.

Rok 2098. Tao je mladá matka, ktorá ručne opeľuje ovocné stromy. Po tom, čo jej po osudnom rodinnom výlete odoberú jej chlapčeka, sa bezhlavo púšťa do temného sveta, aby zistila, čo sa mu stalo. Táto časť je dystopická a autorka nám podáva pohľad, ako by ľudstvo mohlo skončiť, ak sa nespamätá. Zúfalstvo matky, ktorá hľadá svojho syna, no objavuje zničený svet, vás prudko zasiahne a neubránite sa slzám.

*

Na začiatku som mala pocit, že kniha sa viac venuje rodinným príbehom než úhynu včiel, no autorka nič nenecháva na náhodu a tesne pred koncom všetko pozliepa do akejsi sieťky, ktorá je poprepletaná z každej strany.

Prepája minulosť s budúcnosťou. Ukazuje nám rodinné problémy, problém porozumieť, hľadá riešenia, snaží sa čitateľovi ponúknuť náhľad do života troch rodín, do života včiel, do ich fungovania, žitia i umierania. Vyvolá vo vás záujem, predostrie vám silné príbehy, v ktorých by ste mali nájsť krásu, lásku, pochopenie a dôveru. Na pozadí úhynu včelstiev nám autorka ponúka aj úhyn rodinných vzťahov. Dáva do popredia ich dôležitosť. Dôležitosť včiel a taktiež aj rodiny.

Ponúka tri rôzne príbehy, kde hlavnými postavami sú rodičia a deti. Láska, pochopenie, odvaha. Nič viac, nič menej. Súzvuk s prírodou a rodinou. Jednoduchý príbeh, ktorý v sebe skrýva krásu, ktorú musíte hľadať, objaviť, pochopiť, udržať. Nie je to len o včelách, o prírode, o ekosystéme, je to aj o ľuďoch.

Autorka skvele ukazuje, ako môže na prírodu pôsobiť ľudské správanie, chemické produkty. Ako sa nestaráme o prírodu, škodíme jej, tak presne isto aj keď sa nestaráme o rodinu, tak upadá jej láska, záujem, dôvera.

Kniha je jeden veľký sled udalostí, ktorý sa zameriava na rodinné vzťahy, na dôležitosť každého človeka, na vieru v svoje sny, aby sme sa nevzdávali a aby sme mysleli na prírodu, na ľudí, na živočíchy, pretože bez toho, bez nich by sme tu neboli.

Možno sa vám bude zdať príbeh príliš jednoduchý na takú vážnu tému, no autorka vám iba posúva informácie a už je len na vás ich spracovať.

Krásny strhujúci príbeh plný odvahy, lásky, pozornosti, viery v sny, zúfalstva a nádeje. Na mňa táto kniha zapôsobila a musela som ju celkom dlho spracovávať. Skrýva v sebe niečo, čo vás donúti premýšľať, porozumieť a konať.

Odporúčam každému, kto miluje čítať o prírode, o dôležitosti každého z nás, o rodine, o vzťahoch, o pochopení.

>Sima<

Za knižočku ďakujeme Panta Rhei. Objednávajte tu.

2 komentáre:

  1. Ó, tak túto knihu musím mať! Nalákala si ma a teraz neobsedím, kým ju nebude mať v rukách :D Vyzerá na skutočne fascinujúci a podmanivý príbeh♥. Zbožňujem knihy, ktoré v sebe nesú hĺbku a mnoho myšlienok. Už sa jej neviem dočkať ^.^...
    Nádherná recenzia❤...maj sa krásne!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že ťa nesklame, pretože viacerí videli za tým až príliš jednoduchý príbeh. :)

      Ďakujem krásne za odozvu. :* Potešila veľmi. <3 Maj sa krásne <3 :)

      Odstrániť