pondelok 24. decembra 2018

Papieroví duchovia - Julia Heaberlinová (recenzia)

Posadnutá žena, ktorá polovicu svojho života čaká na túto chvíľu. Na chvíľu, keď sa ocitne s mužom, ktorý zabil jej sestru, sama. Skúmala, hľadala, trénovala.

Avšak život sa nedá naplánovať a jej úmysel narušia viaceré faktory. Je Carl vlastne sériový vrah? Trpí demenciou alebo ju len predstiera?

Carl je fotograf, ktorý urobil fotografie na miestach činu, bol však oslobodený, no hlavná hrdinka sa s tým nevie zmieriť. Vydáva sa spolu s ním na dlhú cestu po miestach vrážd, aby mu oživila pamäť, no spoznáva nové tajomstvá, miesta, či nový druh strachu, bolesti, na ktorý nebola pripravená.

*

Autorka napísala pozoruhodnú knihu, ktorá má veľmi dobrú myšlienku. Sestra zavraždenej hľadá vraha svojej sestry, pripravuje sa na to, no nie je neuvážená, ale svoje kroky si plne uvedomuje. Spolu s touto myšlienkou sa rozvíja aj myšlienka fotiek, ľudí na fotkách, ktorí akoby žili niekedy iný život. Aj keď ten ich skončí, fotka stále ostáva.

Dej knihy napreduje pozoruhodne rýchlo a ani neviete ako, 400 strán vám "pretečie" cez ruky.
Autorka síce nevytvára až také napätie textu a nevytvára z knihy mrazivý triler, ale zameriava sa na psychickú stránku osoby, či na mylné závery.

Postavy spolu s čitateľom objavujú miesta, ľudí, tajomstvá. Autorka dej moc nesilí, ale čitateľ si sám uvedomuje skutočnosti a spája súvislosti.

Postavy sú záhadné, prezradia vám o sebe len to, čo chcú a ostatné nechajú na vašej predstavivosti. Spolu s nimi získavate informácie, zisťujete, že životy ľudí v tejto knihe sú popreplietané najtenšími nitkami a stačí jednu trošku viac potiahnuť a všetko spadne.

...mám asi percento nádeje. A deväťdesiatdeväť percent beznádeje. Závisí to od toho, či mám pohár plný whisky, alebo čaju.


Carl je zaujímavá postava, ktorá až do konca knihy nesie v sebe dávku tajomstiev. Podľa anotácie by ste mali k nemu cítiť skôr odpor, žiadnu sympatiu, no podobne ako aj hlavnej hrdinke, Carl vám príde ako zaujímavý človek, ktorý má svoj svet, svojich vnútorných duchov, ale zároveň je dosť uvedomelý na to, aby s vašimi myšlienkami poriadne zamával.

Hlavná postava (ktorej meno vám prezradí ona sama) je ženou, ktorá svoju sestru milovala a jej smrť ju zasiahla. Polku svojho života sa snaží nájsť pravdu, koná na vlastnú päsť a často sa púšťa do nebezpečných hľadaní, situácií, mieša sa do cudzích životov, jej jedinou úlohou je nájsť vraha svojej sestry a konečne ju pochovať tak, ako sa patrí, zmieriť sa s jej smrťou.

Autorka teda vytvorila pozoruhodný príbeh,v ktorom sa hlavná postava snaží vyrovnať so zmiznutím svojej sestry, ktorej telo doposiaľ nenašli, snaží sa nájsť vraha a pomstiť sa, no zároveň si zachováva chladnú hlavu a nekoná neuvážene.
Carl je pozoruhodná postava, ktorá buď je sériovým vrahom, alebo nie. Buď je dobrý, alebo nie. Ale predsa v každom dobrom človeku je niečo zlé...

Napriek tomu, že niekedy bol dej zbytočne zdĺhavý, napätia minimum, tak autorka vytvorila zaujímavý počin, ktorý sa týka ľudskej psychiky, ľudskej duše, hľadania pravdy, strachu, dôvery, tajomstiev, odkrývania pravdy, tŕnistej cesty života, či dokonca rozvíja vo svojej knihe aj tému lásky.

Papieroví duchovia nie je zrovna kniha, ktorá by vám ukradla srdce, ale rozhodne vás zaujme, nájdete pravdu, ktorá sa najprv zdala príliš komplikovaná a zistíte, že najväčšie zlo prichádza od tých, od ktorých by ste to nečakali.

>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme Albatros Media. Knižočku si zakúpite tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára