piatok 26. apríla 2019

Na konci naozaj obaja umrú - Adam Silvera // recenzia

Mala som možnosť prečítať si knižku o dvoch chalanoch, ktorým nebolo súdené utiecť smrti. Áno, nazvime to kľudne osudom. Mala som šancu prečítať si o jedinečnom svete podeniek.  Dostala sa ku mne knižka plná útekov, smiechu a sĺz. Milé a zároveň hlboké čítanie o hľadaní.

Čo všetko sa dá stihnúť za dvadsaťštyri hodín? Kopec nudy, štipka prokrastinácie, škola/práca, šport, koníčky., stretko s kamošmi.. A čo sa dá stihnúť za posledných našich dvadsaťštyri hodín života? Ako by sme naložili s našim posledným dňom my?

Táto knižka je písaná z pohľadu tretej osoby a strieda pohľady nie len hladných hrdinov, ale aj mnohých ďalších. Je zaujímavo napísaná a v vzbudzuje hromadu zvedavosti. Takýto námet nevidíte v každej druhej knihe. Už obálka nám napovedá, že knižka opisuje ťažkú cestu hľadania a spoznávania. Tajomne nám predkladá svoj príbeh.

Ocitáme sa vo svete, ktorý vie predpovedať, ktorý deň bude tým posledným v živote. V noci vás prebudí, možno aj neprebudí, telefonát z tzv. Linky Smrti, že vás čaká posledných pár hodín života. Neviete koľko hodín máte, bojíte sa vyjsť na ulicu, aby sa to nestalo tam, nestihnete obehnúť všetkých ľudí, na ktoých vám záleží,... Takto by to asi nemalo byť. Možno áno a možno nie. No aj tak by sme sa mali snažiť, aby každý náš deň stál za to. Nie len kvôli sebe.

Hlavní hrdinovia, Mateo s Rufusom, sa spoznajú na internetovej zoznamke pre podenky nesúcej názov Posledný priateľ. A veruže sa to v tomto priateľstve naozaj hodilo. Spolu sa odhodlávajú robiť bláznivé veci, povzbudzujú sa a snažia sa prežiť, čo najdlhší a najakčnejší najpríjemnejší deň  dúfajúc, že na konci ich žiadna smrť nečaká.

Knižka sa nesie v tajomnom duchu. Chce prezradiť čo najviac z vnútra hlavných hrdinov, ale zároveň mlčí. Predkladá nám nie len Rufusov a Mateov pohľad na ich posledný dobrodružný deň, no popisuje aj osudy iných ľudí žijúcich v mestečku. Čož môže byť síce zaujímavé, no niekedy to pôsobí rušivo popri hlavnej línii a o niektorých osudoch ľudí ani nepotrebujeme zas až tak vedieť. Ale na opis spoločnosti a pravidiel to beriem ako fajn doplnok.

Túto knižku som spočiatku hodnotila ako oddychovú. Pomalšiu ale príjemnú knižku o spoznávaní sa dvoch mladých ľudí. Od začaitku bolo jasné, kam sa ich vzťah dostane. Autor však drží čitateľov v napätí. Celý deň sa producírujú po meste. Prežijú zoskok padákom, prežijú výbuch, prežijú prestrelku,... a predsa čakáte, keby a ako sa to stane. Lapáte po dychu a prosíte, aby oba oznamy od Linky Smrti boli len omylmi a oni dostanú viac času sa spoznať. Je to naozaj neobyčajný príbeh, ktorý nám predkladá nejedno posolstvo. Riskujte a žite naplno. Vyjdite z ulít. A prežite svoj život taký dokonalý ako len pôjde!

Naozaj by som si priala ešte pár ďalších stránok na pokračovanie, aby som videla, ako sa svet zmieril s ich odchodom. Ako sa ich duše zmierili s rozlúčkou. NKNOU je skutočne pretajomnená. Pomalička sa dostáva k tomu, aby odkryla všetko, no zároveň neprezrádza viac, ako je nutné.

Za toto prekvapivo príjemné čítanie by sme sa rady poďakovali sieti kníhkupectiev PantaRhei. Obednávajte tu ;)

- Rony -

2 komentáre:

  1. Ja som knižku čítala na konci roka a dokonca som ju ohodnotila ako najlepšiu za rok 2018. Pre mňa to bolo taktiež veľmi neobyčajné čítanie, nazaj sa pri tom dalo zasmiať, posmútiť a všeličo iné. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Súhlasím :) Táto knižka má v sebe takú neviditeľnú krásnu atmosféru :)

    OdpovedaťOdstrániť