štvrtok 1. augusta 2019

Niečo si želaj - Karen Riversová // recenzia

Želania sú v dnešnej dobe dosť často vyslovované. Prajeme si byť úspešnými, mať úžasný dom, poslušné deti, najlepších priateľov pod slnkom,... jednoducho prajeme si mať dokonalý život. Takto to však nefunguje a každý z nás vie, že len vidieť padať hviezu a niečo zašepkať nefunguje.

,,Tuším si nahováraš, že iba ty si pošramotená."

Táto knižka nie je síce želaním padajúcej hviezdy, no niečo tu predsalen padá. Lietadlo. Bum tresk a z jediných dvoch osôbok, ktoré pád prežili sa stal zamilovaný pár. Pravedepodobnosť jak delo!

Knižka sa číta rýchlo a hravo, ale je to boj. Hlavná hrdinka sa až moc zamýšľa nad vecami, ktorá by som ja soobne nepovažoval za až tak dôležité. Nerozmýšľa nad náskedkami a tá jej detská bezhlavá zamilovanosť má isté hranice.

Knižka je písaná v druhej osobe. Myslím, že tu chcela autorka podtrhnúť to, že treba veriť a zázraky sa môžu prihodiť komukoľvek z nás, ale toto stotožnenie sa s hlavnou hrdinkou ma vôbec nechytilo. Preto sa mi do knižky ťažšie začítavalo. Knižka, ako všetky tínedžerské romány, považuje banálne problémy za katastrofy globálnych rozmerov a s okolnosťami, ktoré by mali mať zmysel zametá ako s malichernosťami.

,,Si ako stvorená pre romantické komédie. Neznášam ich síce, ale teba mám rád. Dokonca aj keď si rozgajdaná kráska. Budem tvoj superhrdina. Ochránim ťa pred vlkmi."

Mám rada zamilované príbehy, avšak tu v tejto knižke už toho ,,cukru" na mňa bolo príliš. Josh Harris ma miluje, a nehovorte mi len Josh. Chápem, že keď dospievajúci človek spadne s celým lietadlom a nejakým zázrakom prežije, je to šok a takýto trauamtický zážitok so sebou nesie kvantum negatívnych následkov, ale určite k tomu nepatrí až takto vygumovaný mozog. Na tejto knižke ma vytáčali rozhovory, činy, myšlienky,... všetko.

Knižka bola predvídateľná, hlúpa. ješitná, detská a vôbec mi nedávala zmysel.

Viem však, že pred pár rokmi by som túto knižku hltala slovo za slovom. Prišla by mi inovatívna a roztomilá. Chválila by som ju do neba, pretože by sa mi strašne páčilo, aká je milá a bezstarostná. Páčilo by sa mi, že nesie myšlienku, že treba veriť a niečo si priať. No už som z týchto knižiek asi vyrástla a vôbec ma neoslovujú. Som si istá, že mnohým z vás sa budete knižočka páčiť, pretože je taká nevinná. Avšak ja v nej vidím vážne nedostatky. Myslím, že už nespadám do okruhu čitateľov.

,,Nikto nepochopí, ako sa z teba stane svetlo, blesky, dážď, hviezdy, ako budeš láska a dáždniky a hlavolamy."

Ospravedlňujem sa takýto zvoz, ale knižka mi už od začiatku nesadla a len som túžobne čakala na koniec.

Aj napriek tomu, že ma knižka až tak nendchla, ponúkla mi hľadané útočisko a únik z horúcich letných dní a oddych od školských učebníc.

Verím, že aspoň niekomu z vás sa knižočka zapáči. Určite nám dajte vedieť vaše názory, budeme sa tešiť ;)

Prajem vám krásne letné čítanie.



Za kniťočku ďakujeme bux.sk. Zakúpiť si ju môžete tu.


- Veronika - 

4 komentáre:

  1. Ach, toto veru neznie ani ako niečo pre mňa, ale po jednoduchých romantikách asi bude dopyt stále. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako oddychové čítanie, alebo únik, je to príjemné. Keď sa nepotrebuješ zamýšľať, ideálne :D

      Odstrániť
  2. Ja mám pocit, že sme čítali úplne rozdielne knihy 😂 ja som v tom nevidela tú romantiku, ale to, čo sa deje v mysli traumatizovaného človeka a aké je ťažké niekedy odlíšiť realitu od fantázie... Rozhodne mi to neprišlo ako nevinné oddychové čítanie, ale pravdupovediac sa mi čítala veľmi rýchlo a ľahkou, za pár hodín som to mala 😁

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takto som nad tým nepremýšľala. Mne len od začiatku nesadla a chcela som ju mať čím skôr za sebou :D Ale čo sa týka tých predstáv a myšlienok, to bolo naozaj zaujímavé :)

      Odstrániť