nedeľa 2. augusta 2020

Ledová jako sníh - Danielle Peigeová // recenzia

Čo lepšie padne do letných horúčav ako knižka, v ktorej vládne zima? :D

Áno, možno som šiši, ale takéto knižky ma v lete bavia oveľa viac ako tie letné oddychovky. Mám to akosi naopak. Myslíte, že v decembri čítam vianočné rozprávky??? Ani za mak! Oveľa príjemnejšie ako vzpierať sa preferenciám, je vychutnať si knižku na mojich kolenách podľa můjho Gusta.

,,Láska je lehká. Přichází a odchází stejně, jako řeka plyne. Ale zkus moc. Najít moc je mnohem těžší."

Knižku som si čítala na pobreží na malom lóle pri mori a jedna pani la okolo mňa a pýtala sa ma, ako sa mi páči knižka. Myslela si, že čítam Dievča v ľade. Toto zistenie o podobnosti knižiek ma dosř pobavilo

Túto knižku mám doma cez rok a ako som ju na jeseň začala čítať, tak som ju aj vrátila späť do police. Začiatok knižky práveže nebol vôbec nudný. Čo ma na knižke tak veľmi odrádzalo, bol fakt, že príbehsa začína na oddelení psychiatrie pre mládež. Príbeh sa odohráva v zasneženej krajine Algid, ale aj v psychiatrickej liečebni ,,obyčajného" sveta smrteľníkov, kde skrývajú následníčku algidského trónu. Ktorá knižka sa začína v psychiatrickej liečebni?! Bola som úplne znechutená. Neskôr sa však príbeh prenáša do prostredia kúziel a snehu, kde už sa Snow stretáva s dôležitými rozhodnutiami, ktoré predurčia jej budúcnosť.

Príbeh obohacujú známe postavy Kaia a Gerdy, je plný zázračným snehových tvorov, hlúpych snehových zákonov a túžby. Z tohoto pohľadu je knižka úžasná a plná prekvapení. Je akčná a len minimálne transparentná.

Postava snehovej princeznej je trošku trucovitá a tvrdohlavá, inak však pôsobí rozumne a spravodlivo. Vidí však iba jediné, svojho milovaného kamoša. Nič iné pre ňu nemá význam. Čož je trošku divné, keď práve zistila, že nie je len ,,obyčajným" bláznom z liečebne. Usudzujem, že Snow bola veľmi jedinečná a prířažlivá, avšak všetkých tých chlapcov, ktorých priťahovala tam bolo až až, povedala by som. Až príliš. No Jagger, ten mi zas až tak nevadil. Nesadol mi Kai. Večne ofučaný, namosúrený, tvrdohlavý, prezásadovaný, premenlivý. Žiadna sranda. Jediné, v čo veril bola Gerda, jeho akože setra, nikto netuší aký vzřa medzi nimi v skutočnosti bol. Nikomu neveril a nikoho si nepripúšťal. Nesympatický mládenec. Na druhej strane Jagger bol presne ten typ príťažlivého zlého chlapca, ktorý flirtuje a nevzdáva sa. Je sebavedomý a šikovný. Bohužiaľ, Balea som nemala možnosť spoznať, nakoľko sa mu neušlo veľa miesta, ale takisto som nemala príliš v láske. Už od začiatku mi prišiel ako cvok.

,,Smůla že s přicházející láskou lidé hloupnou."

Celá táto téma psychiatrie sa nevytráca ani potom, čo Snow objaví svoj cieľ. Je nasýtená v celej knižke. Toto bol náhodou spracované celkom dobre. Snow aj neskůr v príbehu prirovnáva svoje pocity k tým, ktoré cítila potom, ako užila niektorý z liekov. Neustále spomínala na svojich ,,priateľov" a matku, ktorá bola rovnako nesympatická hneď od začiatku. Na jednej strane je strašné, že tak málo postáv sa mi v knižke pozdávalo, na druhej strane je fajn, že to knižka tak jednoznačne vytýčila. Tiež je to prekavpenie o to záživnejšie, keď nepoznáme, čo sa s kým nakoniec stane.

Scény boli nepredvídateľné, čo je síce možné povedať aj o samotnom konci, avšak pri porovnaní konca s ostatnými scénami, bol koniec niekoľko násobne rýchlejší a podľa mňa si zaslúžil viac detailov, viac stránok, väčšiu dôležitosť. Chápem, že je dôležité pripútať si čitateľa, aby si bol ochotný zadovážil aj ďalší a ďalší diel, no tento koniec bol ozaj príliš odfláknutý a len tak, aby sa stalo čo najviac zázrakov a prekvapení, ale nič z toho nedávalo zmysel. To ma trošku mrzí.

Z celkového pohľadu som si knižku užla. Bolo to úžasné letné čítanie, avšak po ďalšej knižke už nesiahnem, nebola som natoľko uchvátená príbehom, aby som zomierala túžbou vedieť, čo sa stane ďalej.

,,Nemusíte odpouštět, ale musíte jít dál."

A čo vy? Čítali ste túto knižku? Počuli ste už o nej? Zaujala vás?

- Veronika -

1 komentár:

  1. Čítala som ju veľmi dávno a z príbehu som veru nebola natoľko očarená. Ono ten príbeh nie je na zahodenie, je to oddychové čítanie, ale akosi mi vadili zdĺahvé opisovačky, kvantum postáv a ich slabšia kvalita. Jednoducho neublíži ale ani nenadchne :) Také oddychové čítanie, to súhlasím. :)
    Pekne si to zhrnula.

    OdpovedaťOdstrániť