sobota 17. apríla 2021

Knihy, ktoré ovplyvnili dejiny (recenzia)


Veľký formát, nádherné prevedenie a zaujímavý obsah publikácie s názvom Knihy, ktoré ovplyvnili dejiny si získa nejedno srdce milovníka kníh.

Publikácia svojím veľkým formátom, kvalitnejším papierom a skvelými fotografiami prevedie čitateľov nielen evolúciou čítania, ale aj písma, tlače či iných zaujímavých historických okolností, ktoré zasiahli umenie ako také.

Kniha je rozdelená na 5 častí podľa období. Pri každej publikácii, ktorú rozoberá, sa nachádza krátky a presný text, doplnený detailnými fotografiami. Pred samotnými časťami sa vyskytujú texty, ktoré objasňujú pojmy, čo si môže čitateľ predstaviť napríklad pod pojmom tlačená kniha či moderná kniha.

Pod názvom konkrétneho diela sa vyskytujú údaje o roku vzniku, rok jeho nájdenia, rozmery, krajina či počet strán, u každej knihy je to individuálne, čiže niektoré údaje môžu, ale aj nemusia sa vyskytovať. Rovnako sa tu nachádza aj mierka, pri ktorej si čitateľ môže lepšie predstaviť veľkosť knihy, o ktorej sa bude písať na nasledujúcich stranách.

Okrem fotografií a základných údajov sa pri textoch vyskytujú aj menšie celky, ktoré buď objasňujú knihu v istom kontexte, alebo opisujú život autora, prípadne inej osoby, ktorá má s danou publikáciou súvis.

Každá fotografia obsahuje daný opis, niektoré majú aj „strany navyše‟, na ktorých sa môže čitateľ bližšie pozrieť na jednotlivé ilustrácie či písmo. Tieto strany majú názov Pod lupou (v niektorých prípadoch aj Vizuálna prehliadka).

Jednotlivé publikácie majú špeciálne stvárnenie, pri niektorých sa vyskytuje aj menej rozsiahly text, ktorý objasňuje existenciu iných textov, ktoré môžu súvisieť s tým, ktorý sa rozoberá. Zároveň sú pri každej knihe aj citáty, ktoré buď pochádzajú z textu, alebo od nejakej osoby, ktorá sa vyjadrila o knihe či o niečom, čo s ňou súvisí. Na konci každej časti sa vyskytuje aj, môžeme povedať, kapitola s názvom Ďalšie diela, v ktorej čitateľ má možnosť prečítať si krátky text o ďalších knihách, ktoré nemali tú možnosť, že by ich zostavovatelia publikácie zaradili na analýzu.

Ako môžeme dedukovať, už z týchto údajov je zrejmé, že kniha je prepracovaná, zaujímavá, nezachytáva len fakty, ale snaží sa objasniť aj nejaké, ako sa hovorí, „pikošky‟.

Toto dielo je nádherné obsahom i formou, čitateľ si dokáže nájsť v ňom aj rôzne tipy na knihy, či dokonca sa dozvie, ako sa spracovával papyrus, pergamen, kto vymyslel názov homo sapiens, ako fungovala tlač a iné. Nejde iba o beletristické diela, ale aj o rôzne náboženské, prírodovedné či matematické publikácie, ktoré zmenili doterajšie chápanie sveta.

Tento knižný sprievodca perfektne mapuje ľudské dedičstvo či evolúciu. I keď mi chýbali niektoré knihy zanalyzované, tak si uvedomujem fakt, že keby mali rozobrať všetky dôležité knihy, tak by na to jedna publikácia nestačila. Čo ma ale veľmi mrzí je fakt, že korektúra doslova „škrípala‟ na niektorých miestach. Ak sa nad ňu trochu „povznesieme‟, tak túto populárno-náučnú publikáciu rozhodne oceníme. 

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme bux.sk. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára