piatok 2. apríla 2021

Aria - Nazanine Hozar (recenzia)


Niektorí ľudia budú navždy stratení, pomyslela si Aria, stratení vo vlastnej ozvene, tak ako Narcis sklonený nad jaminou. (s. 409)

Príbeh o dieťati, ktoré vlastná matka nechá opustené v zastrčenej uličke, sa postupne vyvíja a mení s osobnosťou, ktorou sa v priebehu rokov stáva. Neznámy muž Behrúz dieťa vezme domov a dá mu meno Aria.

Ariin život postupne ovplyvňujú tri ženy - Behrúzova manželka Zahra, ktorá ju týra a nevie k nej cítiť akú-takú lásku či skôr pochopenie, bohatá vdova Ferešte, ktorá jej poskytne útočisko, no sama nevie jej poskytnúť potrebné slová nehy, po ktorých mladé dievča zúfalo túži. A v neposlednom rade chudobnú Mehrí, najtajomnejšiu zo všetkých troch, ku ktorej Ariu niečo priťahuje.

V čase, keď sa z hlavnej hrdinky postupne stáva žena, sa v Teheráne schyľuje k veľkej zmene. Šíria sa zvesti o horlivom náboženskom exulantovi Chomejním, ktorý chystá pre krajinu novú budúcnosť, aj za cenu krviprelievania. Uprostred tejto búrky zažíva Aria svoju prvú lásku a vlnu nových pravidiel, ktoré zmenia celú krajinu.

"Dám ti meno Aria, na pamiatku všetkých bolestí sveta a všetkých jeho lások. A keď otvoríš ústa, spozná ťa celý svet." (s. 27)

Aria je pozoruhodný príbeh mladého dievčaťa, ktoré nemá na ružiach ustlané. Musí bojovať nielen so svojou náhradnou matkou, ale aj s vlastnými problémami. Postupne sa zoznamuje s tajomným chlapcom od susedov, vytvára nové priateľstvá, je v centre viacerých stretov náboženstiev a spoznáva svoju krajinu s ľuďmi a zvykmi, ktoré sú pre ňu neraz nepochopiteľné.

Dielo je rozdelené na prológ, štyri časti a epilóg. Každej žene v Ariinom živote je venovaná jedna kapitola, počas ktorej sa hlavná predstaviteľka príbehu vyrovnáva s temperamentmi každej jednej ženy. K Zahre necíti nenávisť, aj keď ju často zatvára na balkón a kričí po nej, Aria len zúfalo túži po láske a záujme, postupne začína svoju rolu chápať a zároveň chápať aj ľudí okolo seba.

Každá postava má v knihe miesto a zároveň sa osud každej z postáv prelína s inými osudmi, až napokon sa stretnú - či už pôjde o nemilé vyhodenie z domu, alebo účasť na krviprelievaní.

Kde je veľa krásy, tam je vždy aj veľa strachu - asi sa ľudia boja, aby o tú krásu neprišli. (s. 287)

Celá kniha nie je len o Behrúzovi - milujúcom otcovi, ktorý sa snaží vytvoriť domov pre svoje nevlastné dieťa, o Arii, spoznávajúcej lásku, priateľstvo, problémy či tradície jej krajiny, o troch tajomných ženách, ale aj o kamarátoch, ktorí sú ochotní riskovať svoj život, o podpore, láske, záujme, o tajomnej žene, ktorá čaká na svoju lásku. Zároveň je to príbeh plný náboženských sporov, nových nariadení, ktoré silno ovplyvňujú život ženy v krajine, o spoznávaní rodičovstva, o strachu, smútku, obete či o negramotnosti.

Dej je napísaný akoby jemným štýlom, pomaly plynúcim, výnimku tvoria iba opisy tradícií či krviprelievania, ktoré sú sprevádzané záujmom, strachom, smútkom, slzami a smrťou, ktorej sa ocitajú všetky postavy tvárou v tvár. Ale ani tieto opisy nie sú príliš dynamické, v celom diele prevládajú svoje statické opisy, istá pasivita väčšiny postáv.

Aria je zaujímavou publikáciou, ktorá ponúka náhľad na práva žien v Teheráne, vypätú politickú situáciu, život malého dievčaťa, neskôr ženy, s jej láskami, kamarátstvami či rodinnými putami, zároveň ponúka náhľad na negramotnosť, náboženstvá, chudobu, presvedčenia či obety, ktoré často vedú k smrti a odsúdeniu. 
Aj keď kniha neponúka nejaké nové závažné fakty, o ktorých by čitateľ nevedel (čo sa týka napríklad tradícií či pravidiel spolužitia pre ženy), dôraz sa skôr orientuje na citovú zložku, za prepletenie ľudských osudov a silu bojovať ďalej, zachrániť svojich blízkych, riskujúc pritom svoj život.

"...Malo by vás to tešiť. Pre Ariu je to dobrý krok. Ďalej nech jej pomáha Pán Boh."
"Myslíte, že bude?" povedal. "Kedysi som tomu veril, v snoch. Ale dnes mám taký pocit, že sny patria do ríše snov." (s. 189)

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára