utorok 19. mája 2020

Annabelle - Lina Bengtsdotter (recenzia)

Zmiznutie Annabelle v malom mestečku Gullspang vyvolá rozruch. Čo sa jej mohlo stať?
Na miesto sú povolaní vyšetrovatelia zo Štokholmu, Charlie Lagerová a jej kolega Anders.
Vyšetrovanie otvára staré rany a na povrch sa dostávajú desivé tajomstvá minulosti, ktoré sú popretkávané s osudom vyšetrovateľky. Čo má spoločné s týmto záhadným mestom?


"Dávaj si pozor na mužov veľkých slov, povedala jej raz Betty. Muži veľkých slov sú tí najhorší. Môžu ti pripadať dobrí, a dokonca aj zabávní, ale väčšina z nich sú totálni blbci. Na to nikdy nezabudni, Charline." (s. 169)


Annabelle je pozoruhodná kniha, ktorá obsahuje tri dejové línie, ktoré navzájom súvisia. Prvá línia príbehu sa odohráva v prítomnosti, keď sa vyšetrovatelia snažia nájsť dôkazy, preveriť najbližšie osoby, ktoré môžu mať niečo spoločné so zmiznutím dievčaťa. Zároveň však autorka do tejto línie pridáva prvky minulosti, ktoré sa viažu na Charlie, ktorá kedysi dávno utiekla pred svojimi démonmi, ktorí sa ju opäť snažia zmiesť na zlú cestu.

Druhá línia približuje recipientovi život Annabelle, jej charakter či rôzne fakty, ktoré súvisia s jej zmiznutím. 
Tretia, Vtedy a tam, môže čitateľa zmiasť, nakoľko sa v nej vyskytujú dve neznáme postavy dievčat, ktoré sa nikde inde v knihe nespomínajú, avšak majú veľmi dôležitú rolu.

"Všetci nemáme na výber."
"Vždy máš na výber."
"To hovoria tí, čo sa šťastne narodili." (s. 103)


Všetky tieto tri línie vytvárajú čitateľný počin, ktorý síce má miestami hluché miesta, nevypovedané otázky či ľudské osudy, ale napriek tomu si svojou záhadnosťou dokáže privolať náležitú pozornosť.

Témy ako alkoholizmus, detstvo, nemožnosť akéhosi "nadýchnutia sa", komplikované vzťahy, predčasné dospievanie, smrť, priateľstvo, nevera, láska, minulosť sú v tejto knihe bohato zastúpené a i keď sa môže zdať, že je nimi príbeh akoby presýtený, tak autorka ich skvelo zakomponovala do prostredia, takže sa toto zdanie v momente vyparilo.

Annabelle nesie znaky tajomstva, postupne odkrývame jej skrytú osobnosť a skryté udalosti, ktoré dali jej smerovaniu iný zmysel.
Takýto zmysel hľadá aj Charlie, ktorá sa dostáva do mesta, ktoré jej je až príliš známe. 


"Nech je akákoľvek, stále existujú ľudia, ktorí sú horší. Svet je ich plný." (s. 212)


Banálna zápletka, ale tak skvelo rozvinutá, že naozaj oceníte psychologickú linku, ktorá v texte prevláda.
Lina Bengtsdotter postupne graduje dej, potom ho opäť spomalí, no jeho vyhrotený koniec vám vezme dych. 

Z príbehu na vás bude dýchať severské prostredie, zabudnutá dedina, v ktorej sa ľudia riadia svojimi pravidlami.
Aby toho nebolo málo, autorka na viac ako 300 stranách vytvorila nielen prienik prítomnosťou zmiznutého dievčaťa a jej minulosti, ale dala akýsi náhľad, ako všetko mohlo dopadnúť, keby sa bolo všetko inak odohralo.

Kniha je teda pozoruhodným a hlavne pôsobivým debutom, ktorý odkrýva staré rany, ktoré aj keď si Charlie myslela, že už sú zahojené, stále sa dokážu znova a znova otvoriť, no potom bolia omnoho viac.
Annabelle a Charlie sú postavami, na ktoré autorka upriamuje svoju pozornosť, rozvíja ich životy, hľadá súvislosti, dopĺňa ich charaktery a zároveň poukazuje na isté spojenie, ktoré medzi týmito dvoma ženami nastalo.

"Možno občas na výber máme, pomyslela si, ale často nám náhoda, osud, alebo čo to vlastne je, stojí v ceste." (s. 241)


>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme grada.sk Knihu si kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára