piatok 15. mája 2020

Pumpkin - Martina Depešová (recenzia)

V jeden deň sa pred dverami troch neznámych ľudí objavia listy na rozlúčku. Hana, ryšavé dievča prezývané Pumpkin, v nich prosí svojich priateľov, aby ju nehľadali, a zároveň sa s nimi lúči.

Ani jeden z jej priateľov jej prosbu nevypočuje a všetci traja, nezávisle od seba, sa ju rozhodnú hľadať. Týmto spôsobom sa začne rozvíjať akási amatérska detektívna linka, ktorá prinesie viacero odhalení.

Pri postupe hľadania kamarátky prichádzajú na rôzne tajomstvá, ktorými toto zázračné dievča oplývalo. Autorka sa snaží podať jednoduchý príbeh navonok, no vo vnútri vytvára klbko psychiky, ktoré čaká na to, že sa ešte viac zauzlí.

Pumpkin je kniha, ktorá si rozhodne zaslúži pozornosť. Je to výborný psychologický počin, ktorý sa zakladá na striedaní troch pohľadov, striedaní minulosti s prítomnosťou, no zároveň sa posúvajú aj iné pohľady, ktoré však nie sú nijako označené, sú len násilne včlenené do textu, odsadené. Čitateľ má teda na začiatku mierny "hokej" v tom, kto danú situáciu opisuje. Keď si však zvykne na autorkin štýl, tak mu to už ide akosi spontánne, no začiatok je mierne chaotický.

Problémy s alkoholom, neľahké detstvo, smrť a rôzne psychické tiaže, ktoré drvia hlavnú postavu, ktorá ani takou hlavnou nie je, nakoľko sa čitateľovi ani neprihovára, tieto témy sú vykreslené naozaj, dá sa povedať, výborne, ale predsa, kniha má viacero negatív...

Hlavný problém, ktorý táto kniha má, je ten, že je vydaná bez vydavateľa, čiže sa k nej nemôžu dostať rôzni čitatelia, ktorí by v nej mohli nájsť presne to, čo potrebujú. Keďže nemá vlastnú reklamu, ktorá by ju propagovala, tak nemá taký priestor, aký si (možno) zaslúži.

Ďalšou negatívnou črtou, skôr subjektívnou, je obálka. Kniha vyšla ako samovydanie, obálka síce sedí na dej, ale je všedná a na prvý pohľad nedokáže zaujať. Určite by som zvolila výraznejšiu, aby si prilákala potenciálnych čitateľov.

Najväčší problém, ktorý kniha má, je gramatika a štylistika. Absolútne nerešpektovanie pravidiel slovenského pravopisu, čiarky použité "len tak", niekedy vôbec, viacero bohemizmov, zle pospájaných viet, občas sa našli aj "hrubé gramatické chyby". Viem, že nie je to vinou autorky, nakoľko ľudia, ktorí píšu, si neuvedomujú, že niekde urobia chybu. Môžu si to prečítať aj miliónkrát, stále si ju nevšimnú, až pokým na to nie sú upozornení. Viem to aj z vlastnej skúsenosti.

Summa summarum, keby kniha má jazykového redaktora, zrejme aj editora, pretože by sa jej hodilo aj viac priestoru na to, aby dej bol rozvitý, mala iný typ písma a riadky by nekončili až skoro pri okraji, tak by bola, podľa môjho názoru, jednou z najlepších YA slovenských kníh. Autorka má veľký potenciál, keby dala príbehu väčšiu dušu, rozvila jeho silné stránky, dopriala mu formálnu stránku na vyššej úrovni, tak by kniha nemusela byť taká zlá.

Napriek tomu som ju hodnotila cca 80%, pretože ma naozaj zasiahla. Nechcem vás od knihy odhovoriť, pretože si naozaj zaslúži vašu pozornosť, len chcem poukázať na to, že sa musíte pripraviť na formálnu stránku, ktorá značne uberá originalitu príbehu.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem autorke. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára