pondelok 11. mája 2020

Strieborná cesta - Stina Jackson (recenzia)

Kniha, ktorá získala ocenenie za najlepší škandinávsky detektívny román 2019, zároveň najlepší švédsky detektívny román 2018, či umiestnila sa aj v iných literárnych súťažiach na najvyšších miestach, si našla cestu aj k slovenským čitateľom.

Strieborná cesta vyšla v Lindeni a hneď upútala nádhernou obálkou, ktorá si získa srdcia tých, ktorí si často vyberajú knihy podľa obálky.

Od obálky sa dostávame k príbehu, ktorý má tiež čo-to povedať.
Strieborná cesta je román rozdelený na dve časti. V prvej sa čitateľ zoznamuje s postavami, prírodou, s mužom, ktorý hľadá svoju dcéru, ktorá zmizla pred troma rokmi zo zastávky, na ktorú ju odviezol.
Neúspešne sa potĺka prírodou, objavuje opustené domy, v ktorých hľadajú útočisko ľudia, ktorí tiež o niečo prišli.
V prvých mesiacoch ho poháňala zúfalá túžba nájsť dcéru, v poslednom čase však už túži zaceliť staré rany, prípadne sa s ňou dôsledne rozlúčiť. Nedá si pokoj a neustále po nej pátra. Je ochotný prekročiť všetky pravidlá, ktorými ho drží morálka učiteľa, len aby prišiel na to, čo sa stalo s jeho jedinou dcérou.

"...Bohužiaľ, raz to už funguje tak, že jedna dojímavá historka vedie k ďalšej. Plazí sa ako burina, aby postupne vykynožila všetky kvety. Žiaľ je nákazlivý, Lelle. Prenáša sa medzi ľuďmi ako choroba, či to chceme, alebo nie." (s. 263)


Lelle však nie je jediná ústredná postava, ktorá bojuje so svojimi démonmi. Do mestečka pri Striebornej ceste prichádza s matkou aj sedemnásťročná Meja. Na prahu dospelosti, hľadajúca rodinné zázemie, ktoré jej matka nikdy nedopriala, pretože sa neustále sťahovala z miesta na miesto, začne dôverovať ľuďom, ktorí jej aspoň na chvíľku doprajú pokoj a teplo domova.

Tieto postavy však majú v knihe svoj účel a ich stret je nutný, aby pochopili, akú hru s nimi osud hrá.
Kniha je z dvoch pohľadov, no v druhej časti sa pridáva aj tretí - neznáma osoba, ktorej autorka nedáva meno, no zohráva v diele podstatnú rolu.

Autorka skvelo vykresľuje psychiku otca, ktorý prišiel o milovanú dcéru, ide sa zblázniť a potrebuje nájsť oporu v niekom, kto ho pochopí. Často si predstavuje, ako jeho dcéra rástla, ako sa s ním rozpráva, ako sa ho snaží priviesť na správnu cestu. Tá cesta je však hrboľatá a on často sa ocitá na hrane.
Meja je zakríknuté dievča, ktoré si ľahko vytvára priateľstvá, dôveruje ľuďom, no i napriek tomu, že si dokáže uvedomiť dôsledky, často koná pudovo.

V spleti týchto dvoch charakterov sa vytvárajú ostatné postavy, ktoré ich dotvárajú, ktoré sa im snažia pomôcť či pochopiť ich. Niekedy sa k nim dostanú bližšie, inokedy sú na míle vzdialené.

Možno práve preto je láska nebezpečná. Nejde ani tak o to, že človeka oslepí úplne, ale kvôli nej nevidí varovné signály. (s. 271)


Pocit smútku, melanchólie a akéhosi prázdna na duši autorka umocňuje tým, že podáva detailné opisy prírody, ktorá v sebe skrýva nielen čaro, ale aj tajomstvá, či dokonca strach.

Spoločne s dejom sa prepletáme do krajiny, ktorá doslova na vás dýcha a vytvára zimomriavky na rukách, pritom vám strháva dych a vytvára dokonalý súzvuk, ktorý si zamilujete.

I keď môžeme autorke potvrdiť fakt, že je kniha veľmi predvídateľná, už približne v prvej tretine viete, ako Lelleho dcéra Lina dopadla, kto má aký charakter, napriek tomu táto kniha vás úplne pohltí, vystupňuje vo vás napätie, záujem o informácie a dosiahnutie pravdy, síce krutej, ale dôležité je to, aby všetko konečne do seba zapadlo.

Hoci dej nemá nejaké výrazné posúvanie, všetky postavy sa krútia v akomsi pomyselnom kruhu, v ktorom niet východisko, autorka skvelo vykresľuje psychické stavy hlavných postáv, ktoré túžia po pravde, východisku z klamstiev a nájdení vnútorného pokoja.
Knihe pridávajú hodnotu krásne opisy prírody, v ktorej sa prostredníctvom slov ocitnete. Nádej, beznádej, láska, priateľstvo, zrada, klamstvá, ohováranie, to všetko je súčasťou tejto publikácie.

"Človek nesmúti za tým, čo nikdy nemal." (s. 95)


I keď sa zdá, že všetci o všetkých vedia, vždy sa nájde akási škrupinka, cez ktorú nič neprenikne, no jedného dňa sa táto škrupinka zlomí a na povrch vyplávajú veci, ktoré by si postavy nepredstavovali ani v najhorších snoch.

Strieborná cesta je cestou, ktorá vedie zákrutami, často ste blízko smrti, ale keď ju zvládnete, tak si môžete pokojne vydýchnuť, pretože aj keď ste stratili niečo, čo vám bolo príliš drahé, mohli ste nájsť niečo vzácne, čo by sa inak nezrodilo, keby ste sa tou cestou nepustili.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media. Knihu si kúpite aj na ich stránke.

2 komentáre:

  1. Už ma čaká na poličke, tak som celkom zvedavá :) Každopádne obálka sa vydarila a vôbec to neznie ani ako zlý príbeh. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa je to výborný príbeh :) Obálku som si zamilovala, navyše tie opisy tej prírody sú ozaj perfektné! :) Príjemné čítanie ti prajem. :)*

      Odstrániť