sobota 7. septembra 2019

Čím horšie, tým lepšie - Nora Aden (recenzia)

Každý máme svoje temné miesta, no keď ich vystavíme svetlu, len tak ich môžeš ovládnuť, inak ony ovládnu teba. (s. 228)


Nesmelá Jana sa snaží celý život, aby bola neviditeľná. Rodičia ju vždy držali nakrátko, a preto sa bála urobiť nejaké razantné kroky, vyjsť "z ulity".
V lepšej chvíli sa však rozhodne urobiť jeden krok vpred, i keď neočakáva žiaden výsledok. No ten príde.

Jana posiela svoj rukopis vydavateľstvu, ktoré ho príjme.
Lenže z jej knihy sa stala senzácia a majú o ňu záujem aj zahraničné vydavateľstvá.
Je však v jej silách reprezentovať svoju knihu a opustiť komfortnú zónu?

Čím horšie, tým lepšie je kniha, ktorej čitateľ nemusí namáhať svoje mozgové závity, ale necháva sa viesť na vlne pohody, odvahy, napätia, smiechu či objavovania nových vecí.

Nora Aden vytvorila všedný príbeh s nevšednými postavami.
Jana naozaj pôsobí ako utiahnutá, nevýrazná žena, ktorá aj keď je dospelá, často nevie čeliť problémom. Občas sa stane, že "vyskočí z ulity", no opäť sa stiahne a je z nej zásadová, nezáživná postava, ktorá čitateľa nenudí, ale naopak, fascinuje.

Keďže kniha sa nesústredí len na jednu postavu, tak autorka dáva priestor aj iným, ktorí nejakým spôsobom ovplyvnia Janin život, jej správanie.

Byť zábavný a obľúbený, odvážny a neporaziteľný, to sa nedá len tak naučiť! Ja keď si oblečiem tvoje šaty, tak sa tebou nestanem! (s. 228)


Autorkin štýl je veľmi rýchly, rýchlo strieda miesta, nezaťažuje čitateľa zbytočnými odbočkami, už na začiatku ho vtiahne rovno do jadra problému, čo môže byť na jednej strane dosť zvláštne, ale zároveň je to aj prípustné a čitateľ nemusí čítať "omáčky", ktoré dej budú len retardovať.

Povedala by som, že sa autorka ani tak nezameriava na postavy, i keď im prisúdila nielen prítomnosť, ale zároveň aj bohatú minulosť, ktorá ich vytvárala, ale veľký priestor dáva miestam, na ktorých sa dané situácie odohrávajú.

Ocitáme sa nielen vo vydavateľstve, na podujatiach či stretnutiach spojených s vydaním knihy, ale zároveň aj na viacerých výletoch, ktoré skvelo dopĺňajú dej, pridávajú mu inú hodnotu.

V postavách vidíme ich evolúciu, hľadanie samého seba, autora sa nevyhýba vášni, smiechu, slzám, sexu či užívaniu si života.
Celú knihu poňala veľmi sviežo, miesta akoby na vás dýchali a vy ste sa na chvíľku ocitli v súkromnom raji, ale zároveň ste zažívali stres, nepochopenie, smútok, plač či stavy, keď ste mali chuť so všetkým skončiť.

I keď mi nie príliš "lahodil" záver, autorka doň vložila akúsi životnú múdrosť a celkový dej zakončila tak, ako sa patrí. Až na pár gramatických chýb či bohemizmov, tak kniha je oddychovým čítaním, ktoré vás poteší, prídete pri ňom na iné myšlienky a zároveň vás aj obohatí, pretože je potrebné čítať medzi riadkami.

"Riskuj. A keď spadneš, nemáš takú schopnosť, že sa pri tom zborí celý svet. Postavíš sa. A pôjdeš ďalej." (s. 139)


>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme samotnej autorke, ktorú môžete sledovať na jej instagrame

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára