streda 18. septembra 2019

Tichá obeť - Caroline Mitchellová (recenzia)

Emma je milujúca manželka, matka, no zároveň aj páchateľka neúmyselnej vraždy.
Roky ukrýva mŕtvolu učiteľa Luka, ktorý ju zviedol, keď bola v tínedžerskom veku, neistá, naivná, slabá, dôverčivá...

Toto tajomstvo by zrejme bolo navždy skryté, avšak Emminho muža Alexa povýšia a to znamená, že sa konečne môžu presťahovať do väčšieho domu, do lepšej lokality.
O ich starý dom prejavia záujem kupci, no Emma nemôže opustiť dom skôr, než by sa zbavila mŕtvoly, veď čo ak by sa pustili do výkopových prác a objavili by jej temné tajomstvo?

Vráti sa k plytkému hrobu, aby jeho pozostatky vykopala, no narazí na problém.
Telo zmizlo.

Emma je nútená priznať sa manželovi, ale to je iba začiatok celého kruhu. Alex o nej čoskoro zistí skutočnosti, ktoré mal vedieť už oveľa skôr, respektíve možno niektoré by radšej ani nechcel vedieť.

Tichá obeť je vcelku banálny príbeh, ktorý nemá žiadne vyššie ciele, autorka sa stále pohráva s jednou myšlienkou, neretarduje dej, no dáva viaceré odbočenia, ktoré sa nezaoberajú dejovou linkou, ale psychikou postáv, ktorú autorka kladie na prvé miesto.

Jej postavy sú dôkladne premyslené, striedanie pohľadov umožňuje čitateľovi viacero názorov, myšlienok, a tým pádom autorka čitateľa nielenže metie, ale dokáže ho zaujať, vzbudiť v ňom záujem a túžbu prísť na  "koreň veci".

Každá postava v tomto diele má svoje miesto. Autorka nestavila na klasické zhodnotenie postáv: ten urobil to, tá urobila toto, takýto je výsledok.
Caroline vytvorila minulosť, prítomnosť a budúcnosť postáv. Urobila z nich ľudí z mäsa a kostí, ako sa hovorí, nie iba postavy v diele. Dokázala vykresliť psychické procesy, ktoré sa dejú v ich hlavách, dokázala ukázať všednosť dňa, ale zároveň aj temné stránky osobnosti.

Vo svojej knihe rozobrala problémy s príjmom potravy, vzťah učiteľ-žiačka, temné tajomstvá, alkoholizmus, nepochopenie zo strany rodiny, zlá rodinná situácia, príliš veľká dôvera, zahladzovanie stôp, túžba, ktorá hraničí s posadnutosťou. Všetko toto ponúka na skoro 350 stranách.

I keď viac sa venuje psychike postáv, tak dokáže hodnoverne opísať priestor, v ktorom sa nachádzajú. Ostrov, more, pozemok. Všetok priestor dotvára hlavné znaky postáv, ich osobnosti, myšlienky, názory. Poukazuje na to, ako veľmi vplýva rodinné zázemie na vývoj dieťaťa, ako sa výchova niekedy "vyšmykne" z rúk, kam až môže zájsť sexuálny pud...

Myslím, že autorka vytvorila jednoduchý, banálny príbeh, ktorý však skrýva množstvo tajomstiev. Zachytáva každodenný život postáv, prácu Alexa i Emmy, súrodeneckú lásku, rivalitu, rodinné tajomstvá, pomstu. Nezameriava sa na "trilerovú dejovú linku", ale skôr vníma potreby, výkriky postáv o pomoc, o nájdenie pokoja a o život bez strachu.

Striedanie pohľadov, rokov skvelo vykresľuje minulú i súčasnú povahu postáv, postupne odkrýva tajomstvá a čitateľ si postupne vytvára ucelený obraz a z klbka sa snaží vytvoriť použiteľný celok a rozpliesť ho.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme kníhkupectvu preskoly.sk Knihu si zakúpite tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára