piatok 27. septembra 2019

Negativita sa (ne)nosí

Stretli ste sa už niekedy s tým, že niekto na vás, obrazne povedané, nakričal aj cez internet, že ste danú knihu nepochopili, ste príliš mladí, starí, nevzdelaní, aby ste pochopili posolstvo, ktoré kniha má, no a tým pádom nie ste oprávnení knihu hodnotiť negatívne? A nie je to tak trošku obmedzovania ľudskej slobody, vyjadrovania a tým pádom je to napádanie daného človeka?

Negativita (iné názory od väčšiny) sa jednoducho v tomto knižnom svete "nosí". Knihomoli, blogeri, recenzenti, hocikto, kto vyjadrí odlišný názor ako väčšina, sú za svoj názor "bombardovaní" zlými a hlavne "útočiacimi" slovami. Prečo to tak je?

Knihomoľ je človek, ktorý si stojí za svojím názorom, vie si ho obhájiť, no keď príde niekto ďalší, kto s ním nesúhlasí, tak sa nevie brániť, a tak začne na daného človeka útočiť. Je tu teda na mieste otázka, kde sa vytratila tolerancia, empatia, pochopenie...?!

Ako sa hovorí: "sto ľudí, sto chutí", no niektorí jedinci nemajú pocit, že táto veta platí.
Knihomoľ A si myslí, že kniha je dokonalá, poučná, postavy sa správajú vzorne, kniha je úplný bestseller.
Knihomoľ B si to však nemyslí, má svoj názor, vie si ho obhájiť, nie každému sa páči to, čo ostatným. Nie každý sa vie vžiť do danej postavy, nie každý chodí rovnako oblečený, nie každý vie pochopiť správanie iného, nie každý má rovnaké myšlienky.
Avšak knihomoľ A sa začne do knihomoľa B navážať, že knihu nepochopil, je nevzdelaný a nemá oprávnenie takého niečo tvrdiť.

Odkiaľ však knihomoľ A získal také presvedčenie, že knihomoľ B sa mýli a nechápe zmysel tej či onakej knihy? A čo ak sa mýli knihomoľ A?

Túto tému som už načrtla v článku Knihomoľ v tejto dobe, no čoraz viac silnie tendencia, že si knihomoli potrebujú "hájiť" svoje obľúbené knihy a tým pádom napádať tých, čo s nimi nesúhlasia. Kde sa v nich berie také presvedčenie, že to, čo si myslia oni, je správne? Lebo je to trend, lebo s nimi súhlasí väčšina? A viete vy vôbec, že aj väčšina sa môže mýliť?!

Kde by sme dospeli, keby sa každému páčilo to isté. Kritici by nemali čo kritizovať, ľudia by boli ako klony, nemali by svoju osobnú stránku, neboli by ničím zaujímaví, ničím iní.

Autor dielo napíše preto, lebo potrebuje dať svoju fantáziu na papier. Potrebuje písať, potrebuje nájsť smer, potrebuje "vyliať"  svoju dušu. No zároveň si musí byť autor vedomý, že nie každý knihu bude milovať. Tak isto ako nie každý počúva pop, tak isto nie každý miluje presladené romány.

Na jednej strane autori, ktorí nedokážu prijať kritiku diela, na druhej strane knihomoli, ktorí nedokážu prijať fakt, že niekomu sa ich obľúbená kniha nepáčila. Ani jedna,  ani druhá strana nie sú dobré. Každý autor, ktorý nedokáže prijať kritiku, nie je pre mňa autor. Ľudia nie sú neomylní, ľudia sa musia pochopiť, ľudia sa musia zlepšovať a kritika ich posúva vpred. Ukážte mi autora, ktorý na vás nakričal, že ste niečo nepochopili. Ja vám ich ukážem! (Ale zároveň ukážem aj tých, čo vedia prijať kritiku a dokonca za ňu poďakovať, vďaka za takých!)

A knihomoli nie sú o nič lepší.
Jediný, kto nepochopil dielo, si ty! Ty, ktorý píšeš niekomu, že to nechápe, že jeho názor je zlý. A prečo? Lebo TY si nepochopil proces čítania, TY si nepochopil, čo čítanie má priniesť do života, TY si nepochopil autorov zámer, TY si nepochopil, že ľudia sú rôzni a tým pádom si TY nepochopil, že nie každému sa páči to, čo tebe. Začni hľadať na svojej strane chybu a potom uvidíš, že život nie je iba biely, ale aj čierny. Nie každý má rovnaké názory, nie každý je "uspokojený" s dejovou linkou nejakého príbehu.

Chápem, že sú aj negatívne komentáre, ktoré sú úplne nezmyselné a vtedy naozaj môžeme povedať, že čitateľ nepochopil knihu, no existujú aj prípady, kedy čitateľ knihu pochopil, no jednoducho ho nezaujala a nepáčila sa mu. Snáď ho preto nebudeme napádať. Alebo?

Ak si myslíš, že tade vedie cesta, tak potom si to TY, ktorý je povrchný čitateľ a nemáš právo súdiť niekoho iného, keď sám nevieš v sebe nájsť toleranciu. Preto tvoj názor nikoho nezaujíma a je nepodložený. Veď predsa najlepšia cesta, ako obhájiť to, čo tvrdíš, vedie cez urážky na inú osobu.

>Sima<

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára