sobota 21. septembra 2019

Nikdekoľvek - Neil Gaiman (recenzia)

Neil Gaiman je autor, ktorý vo svete fantasy literatúry má svoje miesto a nejedného čitateľa priviedol k čítaniu tohto žánru. Je nekonečnou studňou nápadov, jeho príbehy dýchajú napätím a získajú si srdcia čitateľov na celom svete. Jeho diela sa dokonca sfilmovali a to tiež svedčí o jeho úspechu. Ako však bodoval u mňa, u čitateľky, ktorá nečíta fantasy?

Nikdekoľvek je pozoruhodná kniha, ktorá zaujme krásnou obálkou, ktorá naznačuje, že svet, v ktorom sa bude odohrávať príbeh, nebude len tak hocijaký.
Londýn, rozdelený na Horný a Dolný. Horný Londýn je klasický Londýn, ktorý poznáme všetci. Obyčajní ľudia, kaviarne, stanice, pamiatky, námestia. Obyčajní ľudia s problémami, ktoré sa týkajú práce, vzťahov, rodiny...
Dolný Londýn je však úplne iný. Síce vyzerá ako presná kópia Horného (s malými detailami, keďže niektoré miesta, ktoré existovali kedysi v Hornom Londýne, môžu ešte stále existovať v tom Dolnom), ľudia sú tam úplne odlišní.
Anjeli, mnísi, potkaniari, zabijaci, ľudia so zvláštnymi schopnosťami.
Čo sa však stane, keď sa tieto dva svety spoja?

Richard je obyčajný človek v Hornom Londýne, ktorý má prácu, priateľku a klasické problémy. Jedného dňa sa však rozhodne pomôcť dievčaťu, ktoré je zranené. Neuvedomuje si, že sa tak zapletie do záležitostí Dolného Londýna, ktoré mu navždy zmenia život.

Dvierka, dievča, ktorému pomohol, je vzácna. Dokáže otvoriť hociktoré dvere, aj tie, ktoré nemajú zámok. Jej rodinu niekto vyvraždil a ona hľadá páchateľov a hlavne chce vedieť, prečo to niekto urobil. Do jej života sa pripletie Richard, no zároveň sa týmto činom ocitne v Dolnom Londýne, pričom v Hornom prestane existovať. Čo všetko je ochotný spraviť, aby naspäť dostal svoj život?

Neil Gaiman je skvelý autor, ktorý má nekonečne veľa nápadov, skvelé postavy, dokáže vytvoriť napätie medzi postavami a zároveň dokáže do deja zakomponovať rôzne otázky existencie, dôveru, lásku, vzťahy, prísahy, prosby či klamstvá.

Vytvorí príbeh dobra a zla, v ktorom čitateľ musí byť aktívny a premýšľať. Jeho štýl je pútavý a tak nemá čitateľ na výber a musí jednoducho len čítať, nechať sa unášať príbehom a dozvedieť sa všetko v správnom čase.

Gaiman nepoukazuje iba na klasickú fantasy linku, ale do svojho diela zakomponoval aj sympatie, lásku, ktoré sa zrodia vtedy, keď to človek nečaká, klamstvá, priateľstvo, to, že nemáme veriť všetkému, čo nám pripadá dobré...

Prostredie je skvelo opísané, autor si dal naozaj záležať, aby poukázal na spoločné znaky, ale hlavne odlišnosti v týchto dvoch svetoch, pri každom opisovaní ich dával akoby do kontrastu, nech má čitateľ ucelený pohľad nielen na problematiku, ale zároveň si vedel skvelo predstaviť okolie a postavy.

V deji vystupuje viacero postáv. Autor dáva veľkú úlohu aj epizodickým postavám, dokážete si obľúbiť aj tie negatívne postavy, pretože autor často dodáva ich dialógom humor, satiru a aj to, čo môže byť príliš "nechutné", dokáže autor "zaobaliť" tak, že čitateľ nakoniec nepociťuje odpor, ale môže sa z jeho štýlu písania zasmiať.

V konečnom dôsledku je kniha skvelo spracovaná, avšak mne prišla príliš priemerná a vôbec ma nezasiahla. Autor síce vytvoril skvelé postavy, ktoré mali svoje pozitíva a negatíva, ale žiadnu som si nedokázala dostatočne obľúbiť, aby som jej "fandila".
Ďalší problém u mňa bol ten, že nedokážem prísť "na chuť" postavám, ktoré nie sú z "nášho" sveta a to neustavičné kombinovanie viacerých fantazijných postáv (nie je to síce chyba v autorovi alebo v žánri, jednoducho nedokážem ako čitateľ oceniť túto stránku fantasy).

Nemôžem tvrdiť, že je kniha zlá, ale ja osobne asi nikdy neprídem na chuť fantasy príbehom, stále sa držím radšej pri realite a takéto "úlety" sú mimo môjho preferovaného žánru.
Avšak ak ste milovníci fantasy príbehov, tak vás určite Gaiman nadchne. Naozaj je to autor, ktorý vie písať, vie vytvoriť napätie a vie vytvoriť príbeh, ktorý si zamilujete.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Panta Rhei. Zakúpite si ju tu.

2 komentáre:

  1. Dlhšie som po nej pokukovala, vždy som ale nakoniec na ňu zabudla. Zaujala ma, ale myslím, že jej teda dám ešte čas :) Aj keď podľa tvojich slov, to neznie zase až tak zle :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono to vôbec nie je zlé, ale nie je to ani nič pre mňa. :D :) Ale myslím si, že ľuďom, čo milujú fantasy, sa bude páčiť. :)

      Odstrániť