utorok 3. septembra 2019

V kruhu tieňov - Magdaléna Pirožeková (recenzia)

Dnešok je začiatkom niečoho nového. Nechajme minulosť minulosťou a vytvorme si vlastnú budúcnosť. Takú, aká bude vyhovovať nám obom. (s. 161)


Dobrodružný a nebezpečný triler z pera slovenskej autorky, ktorá zachytáva istú formu vzťahu medzi atraktívnou agentkou Ruskej federácie a šéfom ochranky jedného z bossov podsvetia.
Obidvaja majú svoje tajomstvá, ktoré sa snažia ukryť, no ako to väčšinou býva, nič nie je skryté navždy.
Napriek tomu, že sa mu agentka snaží vyhnúť, tak vždy na seba narazia. Jelena spoznáva moje skryté city, o ktorých si myslela, že ich nemá, a to značne komplikuje jej vystupovanie a prácu.
Podarí sa jej odolať?

Jelena je tou postavou, ktorá má svoje zásady, svoj život úplne nalinajkovaný a nerada z neho vybočuje. Pre ňu je práca všetkým, čo si ctí a čo má. Nepozná iný život a keď sa jej snaží niekto taký život ukázať, tak sa snaží cúvnuť. Vo svojom vnútri nedáva priestor emóciám; smiechu či láske.

Ich telá boli ako hurikány, ktoré svojim spojením vytvorili monzún. (s. 64)


Aj napriek tomu, že bola vychovaná ako vraždiaci stroj, stále u nej badať, že je človek z mäsa a kostí. Spoločne s Jurajom tvoria dvojicu, ktorá sa chce navzájom síce pozabíjať, no nikdy to neurobia (alebo?).

Pri Jelene obdivujem jej rolu atraktívnej ženy, ktorú autorka veľmi dobre popísala, zároveň jej sarkazmus, iróniu, ale aj komplikovanú povahu.

Juraj je síce tajomný a skoro na podobnej úrovni ako ona, no v jeho vnútri sa skrývajú omnoho hlbšie city a hlavne aj súcit, ktorý Jelena nepozná.

Často tvoria akúsi kontrastnú dvojicu, keď jeden chce ísť vpravo, druhý vľavo. Ich hádky, vyhrážanie príde čitateľovi ako skvelé spestrenie deja.

Tvoj život patrí iba tebe. Ako s ním naložíš, je len tvoja voľba. (s. 116)


Ďalším plusom sú určite aj vysvetlivky, ako funguje Ruská federácia, ako sa vychovávajú deti, minulosť Juraja a Jeleny, erotické pasáže, ktoré "okoreňujú" dej a vdychujú mu erotický nádych, ktorý je v takejto knihe viac ako len vítaný.

V kruhu tieňov je skôr ženský román ako triler, ak mám vyjadriť svoj názor, no veľmi slušne zvládnutý, napínavý, autorka dáva priestor romantike, láske, radosti, smiechu, ale zároveň aj bolesti, rôznym misiám, drogám, obchodovaniu, zrade, násiliu či znásilneniu.

V knihe nájdete všetko, čo kniha sľubuje. Oddych, ale aj napätie. Lásku, ale aj nenávisť. Súperenie, ale aj priateľstvo.

V konečnom dôsledku, aby som to zhrnula, kniha V kruhu tieňov je skvelý ženský román, ktorý spríjemní dlhé večery a vyčarí úsmev na tvári. V čitateľovej mysli akoby zrazu ožil nejaký film a všetko si vedel veľmi dobre predstaviť, hlavne kvôli opisom, ktoré boli dosť dynamické a nenechávali čitateľa vydýchnuť.

"Celý život ťa učili poslúchať, plniť úlohy, byť najlepšia vo všetkom a pritom tu nedovolili, ani neukázali, čo je hlavnou podstatou ľudí."
"A to je čo?" zamračila sa naňho.
"Milovať," odpovedal jej jednoducho. (s. 115)



>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme samotnej autorke, ktorú môžete nájsť aj na jej instagrame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára