nedeľa 26. septembra 2021

Nimona : Noelle Stevenson (recenzia)


Čítať komiksový román je veľký zážitok, nielenže prečítate knihu počas niekoľkých minút, najviac jednej hodiny či dvoch, ale zároveň súzvuk textu a perfektnej vizualizácie vytvorí vo vás skvelý dojem, ktorý zasiahne všetky skryté emócie a, dokonca, niektoré aj objaví.

Nimona je dievča s poriadne podrezaným jazykom a navyše je aj tvaromeničkou. Kde príde, tam sa stane katastrofa. Jedného dňa sa rozhodne, že najväčší zloduch v kráľovstve potrebuje jej pomoc. Tým rozpúta ďalšiu veľkú katastrofu.

Ak hľadáte v pozadí tohto príbehu boj dobra voči zlu, tak sa veľmi zmýlite. Nimona je skvelou publikáciou, ktorá je určená pre každého: pre milovníkov fantasy, tínedžerských kníh, ale aj komiksov či príbehov s väčším presahom. Svojský a hlavne svojrázny humor zabaví nejedného čitateľa, emócie (či už pozitívne, alebo negatívne) budú ovplyvňovať celkové čítanie a záujem s každou otočenou stranou. Pri tomto pohybe si čitateľ uvedomí, že existuje veľmi tenká hranica medzi dobrom a zlom.

Dej príbehu je svieži a rýchly. Je v ňom veľa akcie, ale aj veľa zla a bojov. Na pozadí toho sa pomaly vlečie línia zrady, odvahy a istej formy lásky či záujmu.

Postavy aj keď nemajú príliš veľký priestor na psychologické zobrazenie, tak sú skvelo vykreslené, pretože hovoria za ne činy a slová, ktoré adresujú druhým. 

Publikácii nechýba štipka napätia, strachu, bolesti, ale aj pochopenie, vľúdnosť a odvaha. 

Nimona je skvostný príbeh s úžasnými vizuálnymi efektmi, ktoré vplývajú na nás čitateľov. Autorke sa podarilo vytvoriť nielen skvelý dej, ktorý má, ako sa hovorí, hlavu a pätu, ale zároveň jednotlivé ilustrácie dodávajú príbehu iný nádych a väčšiu uveriteľnosť, čo má za následok aj väčšiu nálož emócií a ich pôsobenie na čitateľa.

Mágia, vynálezy, láska, odvaha, zlo a krutosť, prešibanosť, humor, boj voči zlým, odplata, vyrovnávanie sa s minulosťou, vôľa prežiť, tenká hranica medzi dobrým a zlým, napätie, záchrana, strata a neustály dohľad nad životom tých, na ktorých nám záleží, si získajú srdce mnohých čitateľov, ktorí dajú tomuto komiksu šancu. I keď sa môže zdať, že je kniha určená pre mladších čitateľov, tak jej posolstvo a krása na pozadí zloby a moci má oveľa väčší presah a dokáže v čitateľovi rôzneho veku vyvolať tie správne pocity.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media. Knihu si kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára