utorok 28. júla 2020

Mólo našich životov - Radoslav Korpa

Buď takou osobou, akú by si chcel stretávať aj ty. Takou, s ktorou by si chcel prežiť zvyšok svojho života, takou, akú by si miloval, ak by si ju spoznal a sprvoti by bola pre teba niekým cudzím. (s. 297)


Mólo našich životov je kniha, ktorá sa pozerá na životné osudy Brada, Jennifer a Emmy. Pomedzi ich súkromné zlyhania či komplikované povahy sa nám čitateľom predostierajú príbehy iných ľudí, ktoré skvelo zapadajú do životnej cesty, po ktorej kráčame aj my sami, stretávame rovnakých ľudí, s rovnakými problémami, s rovnakými riešeniami.

Jednotlivé kapitoly sú striedané s "kapitolami", ktoré ponúkajú rôzne zamyslenia sa nad životom, nad uvedomovaním si vlastného žitia, či skôr prežívania, hľadania indícií a hlavne správnej cesty vo všetkých vzťahoch, ktoré počas života zažijeme.

"...Každý máme svoju tvár, ktorú neradi vystavujeme svetu. Aj ty, že?" (s. 137)


Problematika tejto knihy spočíva v banálnych príbehoch, ktorých je milión, no pritom vám otvárajú postupne oči. 
Brad je úspešný spisovateľ, ktorý má stálu priateľku, no jeho život je postavený na klamstvách, ktoré skrýva do svojich kníh, a na hľadaní "odreagovania sa", ktoré nájde v náručí iných žien.
Jennifer je krásna, úspešná, dokonalá, no zároveň je aj priateľkou úspešného spisovateľa, o ktorého povahe vôbec netuší. I keď je na pohľad a vyjadrovanie krehká, život jej ukáže svoju temnú stránku a ona sa musí stať silnou, a to nielen pre seba.
Emma je úspešná a krásna, ako všetci v tejto knihe, no jej kariéra je na bode mrazu a čoraz viac ju začínajú trápiť problémy či tajomstvá. 

Všetky tieto tri postavy sa navzájom ovplyvňujú, no zároveň sa často priestor medzi nimi vzďaľuje. 
Radoslav Korpa priniesol príbehy, ktoré píše sám život, ktoré nás nútia zamyslieť sa, pochopiť a hľadať odpovede, ktoré nakoniec nenachádzame. Prečo sa to všetko deje práve im? Prečo, keď majú peniaze, si myslia, že môžu všetko? A sú vlastne peniaze všetko? Dodávajú im šťastie?

Život je prechádzka po móle. Niektoré z nich sú šmykľavé, po iných sa kráča ľahšie. No predsa... Vždy po nich musíme prejsť a vrátiť sa. Po móle našich životov. (s. 274)


Kniha je plná hľadania, vzťahov, lásky, nevery, alkoholizmu, smrti, práce, pádov, ale aj vzostupov. 
I keď sa zameriava na nie príliš ideálne "stránky života", rieši množstvo tajomstiev a zlých rozhodnutí, dokáže čitateľa zaujať, vzbudiť v ňom záujem, priblížiť svet, ktorý je plný peniazov, zloby, chamtivosti - svet bohatých, herečiek, spisovateľov, modeliek... Stojí však tento svet za to, aby hlavné postavy tejto knihy boli nešťastné? A kto vlastne v tomto životnom boji vyjde ako víťaz? 

Toto je len v skratke to, čo vám kniha ponúka. Je to zábavné, rýchle, oddychové čítanie, ktoré si vás získa nadhľadom, štýlom a akousi pointou, ktorú ponúka.

Láska je zvláštna vec. Nedá sa na ňu aplikovať žiaden vzorec, nepodlieha nijakému zákonu. Láska prichádza tam, kam sa jej zachce, a je jej jedno, aké stopy po sebe zanechá. (s. 241)


>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme autorovi. Môžete ho sledovať aj na jeho instagrame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára