utorok 21. júla 2020

Skóre - Elle Kennedy // recenzia


Nepoučiteľnosť svetom hýbe! Na toto myslím, keď sa sama seba pýtam, prečo som zas prepadla takýmto ,,teen" knižkám. Pravdou je, že Omyl od Elle Kennedy som ofrfľala. Páčil sa mi príbeh, ale zistila som, že už od čítania očakávam viac ako len jednoduchý únik. Zavrhla som priehľadnosť tohoto druhu knižiek. Zavrhla som jednoduchosť s opakovaním. Preto, očividne, sa zas potápam do spleti mladých lások, komplikovaných citov a transparentných koncov.

,,Ty si urobíš život taký, aký chceš, zlatko."

Až na fakt, že pri tejto knižke ma prekvapil každý moment. Nič nebolo priehľadné. Každá zápletka bola originálna, samostatná a veľkolepá. Už od prvých stránok som dumala, ako príbeh asi skončí, ale ani do poslednej stránky som v ničom nemala jasno. A presne to je čaro okamihu. Že netušíte, čo na vás spadne, jednoducho sa necháte pohltiť skvelými postavami a úžasným horúcim príbehom. Toto je to pravé letné čítanie!

Obálky knižiek tejto ,,série" ma najviac poburujú. Podľa mňa je to sž príliš výstredné a takto by obálka určite vyzerať nemala. Tituly sú jednoslovné a jednoduché na predstavu, ale obálku si takto určite nepredstavujem.


,,Vieš čo ma naučilo osemnásť rokov manželstva s tvojou mamiu? Že vzťahy niekedy poriadne lezú na nervy."




Hlavné postavy sú na druhej strane totálne geniálne. Dievčatá chcú vyzerať a cítiť sa presne ako Allie, túžia po dokonalom princovi akým je Dean. Obaja k sebe sadli v priezračnom súlade, ňv ktorom nič neškrípalo. Allie je síce sebavedomá a silná žena, má však ľahko naštrbiteľné srdiečko a dievčenskú potrebu nebyť sama. Dean je samotár, sólo hráč, presný typ zlého chlapca so zárezom nad posteľou. Pri tom je však dokonale oddaný a správny. Neskutočne som im priala.

Táto knižka ukazuje jednoduchosť, presnosť a neoblomnosť telesnej príťažlivosti. Aké ľahké je nájsť si ,,to pravé orechové". Aké jednoduché je nadobudnúť závislosť. Aj keď je človek maximálne obozretný a stráži si každý krok. Aj napriek sebaovládaniu a pravidlám si osud nájde svoju prasklinku. A kde si osud dupne, tak ľudské pravidlá nemajú šancu. Takto nejako vyzerá pár, keď sú si súdení. Nejako fungujú a ani si to neuvedomujú. Jednorázový sex na zahnanie smútku tak prerastá samotný príležitostný sex až do podoby bezpečného prístavu, znepokojených telefonátov až do samotného partnerstva. Nenúteným, neuponáhľaný a krásne krehký vzťah.

Tento príbeh pôsobí skutočne a bez príkras. Reálne a jednoducho. Netreba sa nikam ponáhľať. Svojim myšlienkam neujdeme, vždy nás prezradia.

,,Skutočný život už čakal za dverami. Chcel som mu otvoriť a zahriaknuť ho nech neotravuje, ale tak to, bohužiaľ, nefunguje."


Dej uteká nenormálne rýchlo, autorka sa nezdržiavala zbytočnými opismi ani trápnym scénami. Napredoval nenormálne rýchlo akoby ju to nestálo žiadnu námahu. Ľahký! Presne taký je môj dojem z celej knižky. Nenúteným a skvelý. Oddychový. A pritom by sme sa mohli tak veľa naučiť!

Naozaj si nepamätám kedy naposledy, a či vôbec niekedy, som sa začítala do knižky a neprestala som sa smiať. Elle Kennedy naozaj píše tak, že zaujme kohokoľvek.

Táto knižka vychádza už dnes, tak nečakajte. Je to ten pravý kúsok do zbierky Elle Kennedy. Modernej hrdinky young adult literatúry ;)

Za recenzný výtlačok ďakujeme internetovému kníhkupectvu Bux.sk. Objednávajte TU ;)

- Veronika -

4 komentáre:

  1. Knihy od Elle by som označila skôr za New Adult a nie YA :D
    Úprimne, táto nepatrí medzi moje najobľúbenejšie, ale úplne zbožňujem Ellin štýl písania, postavy a stále sa pri tom nasmejem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To áno, haha :D Ja som skôr zavrhla tie knižky predtým, no a táto jednoducho plynula inak. Nezdžiavala sa a aj keď niektorých scén ani nemuselo byť toľko, bola dobrá. Rýchla a šťavnatá. Skvelá na dovolenku :D

      Odstrániť
  2. Prvé dve časti som si prečítala až ma prekvapilo to, že druhá časť knihy bola o niekom inom, ale inak ma to bavilo a siahnem aj po tejto časti a pokiaľ som dobre čítala tak bude aj jej záverečná štvrtá časť knihy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa to najprv odradilo, že každá knižka má iných hrdinov, ale nakoniec... je to Elle :D Knižka je ood začiatku dynamická a má skvelé záplatky, fakt prekvapenia.... No a štvrtá časť bude o Sabrine a Tuckerovi, ony tie postavy na seba naväzujú :))) a potom je ďalšia séria Briar o Fitzym a ďalších :))) bude to komplexne skvelé :)

      Odstrániť