sobota 30. októbra 2021

Chlapec, vtáčik & truhlár : Matilda Woodsová, ilustrovala Anuska Allepuzová (recenzia)


Detských kníh nikdy nie je dosť a ich spracovanie nás dokáže neustále prekvapovať.
Chlapec, vtáčik & truhlár je dôkazom toho, že detská literatúra je ešte stále veľkým zážitkom a radosťou pre dospelého čitateľa.

Alberto žije v mestečku Allora, kde ryby vylietavajú priamo z mora a domy žiaria ako drahokamy. Po chorobe, ktorá si vyžiadala životy mnohých ľudí, býva sám a vyrába truhly pre miestnych obyvateľov, ktorí odišli na večný odpočinok.

Jedného dňa sa však jeho život zmení a vstúpi mu doň záhadný chlapec Tito a čarovný vtáčik, ktorí unikajú pred nebezpečenstvom.
Dni však bývajú čoraz chladnejšie a ponurejšie a skrytá hrozba sa čoraz viac približuje. Ochráni truhlár malého chlapca s jeho kamarátkou pred očami miestnych, pred minulosťou a pred chladnými stenami domu, v ktorom sa skrýva?

Málokedy dokáže kniha zasiahnuť svojho čitateľa už len tým, že na každej stránke sa nachádzajú pomaľované okraje. Tieto okraje ani zďaleka nie sú jedinými ilustráciami, ktoré robia túto knihu výnimočnou. Kde-tu sa vyskytne aj ilustrácia na celú stranu, ktorá krásne dokresľuje líniu príbehu a dodáva mu ďalšiu pečať nielen výnimočnosti, ale aj krásy.

Mŕtvi nám nemôžu ublížiť. To môžeš čakať iba od živých. (s. 64)

Dej tejto knihy sa sústreďuje na Alberta, ktorý zhotovuje truhly a snaží sa priniesť zomretým dušiam dôstojnosť už len tým, že im zhotoví truhlu a pohreb, aj keď sa mu niektorí už nemali ako odvďačiť. Jeho dobrosrdečnosť a túžba pomáhať sa pretaví aj vo vzťahu k Titovi, ktorý skrýva nejedno tajomstvo.

Spoločne hľadajú k sebe cestu a dôveru, prekonávajú prekážky a musia sa svojej situácii postaviť čelom. 
Autorka v nich ukrýva všetky dobré vlastnosti, ktoré by kladní hrdinovia rozprávok mali mať. Zároveň dej prepletá aj s dejom z rozprávkovej knihy, ktorú Tito objavuje v izbe Albertovho dieťaťa. 

Ako to väčšinou býva, aj títo dvaja sa musia vyrovnať so zlobou ľudstva: so starostom, ktorého ovláda pýcha a bohatstvo, s krutosťou zo strany tých, od ktorých by sme to najmenej čakali, so zvedavými a klebetnými susedkami.
V knihe Chlapec, vtáčik & truhlár postavy čelia zime, pýche, nedostatku sebareflexie, ohováraniu, teda klebetám, poskrúcaným predstavám o vlastnení ľudskej bytosti, hrozbe a smrti. Zároveň však objavujú skryté priateľstvo či istý druh lásky medzi matkou a synom, starcom a chlapcom, chlapcom a vtáčikom. Detský čitateľ sa prostredníctvom stránok zoznamuje nielen so smrťou ako takou, ale i so svojou smrteľnosťou, teda že jeden deň sme tu a druhý deň už byť nemusíme. 

Publikácia v sebe skrýva čaro a krásu, ktoré sú ukryté v slovách i v ilustráciách, množstvo poučení, ale aj štipku fantázie, viery a dôvery, ktoré nás občas nútia robiť bláznivé rozhodnutia, ktoré nám však prinesú pokoj a dávku rozvahy, priateľstva, chuti do života a zistenia, kto je na našej strane a kto je proti nám. 

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media. Knihu si teraz môžete kúpiť aj v zľave na ich stránke.

2 komentáre:

  1. Túto knihu som čítala už dávnejšie, ale pamätám si ako sa mi veľmi páčila. Je ťažké určiť, či je určená viac deťom alebo dospelým, no verím, že v každom zanechá obrovsý zážitok. Keď čítam o tých ilustráciach, tak rovno mám chuť ju ísť v poličke nájsť a prelistovať ju od začiatku, až do konca.
    Ak sa ti páčil Chlapec, vtáčik a truhlár, tak by sa ti mohla páčiť aj Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo sveta alebo Lišiak Pax :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, presne tak, táto kniha je jednoducho stvorená aj na také spontánne listovanie. Ďakujem za tipy, dokonca Úžasnú cestu mám aj doma, z "knižného rande naslepo", ale ešte som ju nečítala. :)

      Odstrániť