utorok 26. októbra 2021

Fablehaven 1 a 2 : Brandon Mull (recenzia)


Nikdy by som ani len nepomyslela na to, že sa jedného dňa takto zamilujem do fantasy série.
Fablehaven je päťdielna fantasy séria, ktorá vyšla v slovenskom jazyku už pred desiatimi rokmi. Vďaka veľkému záujmu zo strany čitateľov sa rozhodli vo vydavateľstve Fortuna Libri opäť vydať túto sériu. Postupne vychádzajú jednotlivé diely, momentálne si môžeme prečítať prvé dva, o chvíľku aj tretí. 

Ide o príbeh dvoch súrodencov, Kendry a Setha, ktorí idú k starým rodičom na prázdniny. Postupne porušujú všetky zákazy, ktoré im dal starý otec. Jedného dňa sa však dozvedia o existencii Čarolesa a to im zmení všetky predstavy, ktoré o tajomnom pozemku mali. 

Spoločne sa musia vyrovnať nielen so záujmom a porušovaním pravidiel, ale aj so strachom a dôsledkami. Keď sa oslobodia mocné sily zla, musia obidvaja prevziať zodpovednosť za svoje činy a pustiť za nielen do dobrodružstva, ale aj do záchrany.

Ako to býva v každej knihe, tak súrodencom sa podarí svet zachrániť, ale malo to na nich nejaké dôsledky. S nimi sa postupne musia vyrovnať v druhej časti tejto série s názvom Východ večernice
Zlo je možné poraziť, ale to neznamená, že sa niekedy neobjaví ďalšie. Čoraz viac sa k moci chce dostať Spoločenstvo večernice, ktoré ohrozuje nielen Čaroles, ale aj celý svet. Súrodenci spolu s ďalšími postavami musia čeliť tomu, čo prichádza, postaviť sa svojmu strachu čelom a zároveň niečo obetovať, aby uchránili predmet, ktorý by mohol priviesť ľudí a všetky čarovné bytosti do záhuby.

„Pozeráš sa niekedy na dážď takto zdola, Kendra? Je to, akoby na teba padalo nebo.‟ (s. 52, Čaroles)

Obidve knihy sú plné dobrodružstva, strachu, prekonávania, smútku, bolesti, straty, mágie, negatívnych emócií, ale zároveň o súdržnosti rodiny, prijatí dôsledkov, hľadaní pravdy a o porozumení. Kendra je tá, ktorá je opatrnejšia, Seth je od nej mladší, ale veľmi rád skúma a dostáva sa do problémov. V prvej časti Čaroles sa dokonca musia zaoberať otázkou, kde je stará mama, ktorá ich nečakala, keď ich rodičia priviedli do domu starých rodičov.

Z každej kapitoly dýcha na čitateľa napätie a tajomstvo, ktoré túži objaviť či odhaliť. Čítanie má ten správny náboj, aby vám dej nedal priestor na vydýchnutie, ale neustále ponúka kúsok po kúsku obraz sveta a problematiky.
Ide síce o detskú sériu, keďže hlavní hrdinovia chodia ešte na základnú školu, ale je vhodná pre každého čitateľa, ktorý miluje fantasy svet, ale aj pre toho, kto sa mu stráni a nevie pochopiť jeho čaro.


Čaroles je zaujímavá rezervácia s mýtickými bytosťami, ktoré sú zlé, kruté a násilné. Hrdinovia tohto príbehu mu musia čeliť, ale zároveň musia bojovať aj medzi sebou, pretože zradca nikdy (ne)spí... 

Jemné náznaky náklonnosti, viera, dôvera, ktorá je niekedy naštrbená, problémy a dôsledky, ktoré sa niekedy nedokážu zmeniť, démoni, ničenie, pasca, smrť, najády, víly, láska, mágia, čary, tajomno, krása, príroda, tresty a uvedomenie si, že nie každý, kto sa tvári ako priateľ, naším priateľom aj je.

Príbeh obsahuje aj ilustrácie, ktoré skvelo dopĺňajú dej a sú vítaným prvkom, ktorí dodá deju iný rozmer.
Na záver vám môžem túto sériu už len odporúčať, ak budú jednotlivé diely postupne gradovať, tak verím, že už pri druhej časti budete v napätí čakať na tretiu a dostaneme taký výbuch pocitov, až vás vnútorne zamrazí. Skvelá hra so slovom, zachytenie atmosféry, skryté ponaučenia a zárodky vtipu či vetnej výmeny názorov si získajú nejedno srdce. Viac ako len môže byť, táto séria si zaslúži pozornosť.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Fortuna Libri. Knihy môžete kúpiť aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára