piatok 15. októbra 2021

Pochybnosti : Simona Rošková (recenzia)


Simona Rošková nie je neznámou autorkou v rámci ženských románov. Hrdinovia jej príbehov sa trápia, znášajú bolesť a v živote sa im nedarí. V jej najnovšej knihe Pochybnosti opäť nevynecháva silný príbeh s jej typickými postavami, no mám pocit, že zašla aj trošku ďalej...

Začítať sa do autorkiných kníh je úplne jednoduché, pretože jej štýl si to pýta: vašu pozornosť, záujem a dychtivosť po (ne)šťastnom konci. V tejto publikácii som mala trošku problém, čo sa týkalo jazyka, pretože bol na začiatku nestály. To sa však postupne kryštalizovalo a začala som sa opäť do príbehu ponárať. 

Rošková neprináša príbeh jednej rodiny alebo jedného človeka, ale ponúka tri línie, ktoré sú veľmi tesno poprepletané, a to vytvára naozaj dokonalú súhru či pavučinku. Jednotlivé príbehy sa striedajú, v názvoch  kapitol síce nie je uvedené, ktorý pohľad momentálne čitateľovi sa ponúka, ale z kontextu to hneď zistí.

V centre príbehu stoja tri ženy.
Nina, ktorá sa snaží zachrániť rodinu stoj čo stoj, zatína zuby, ale neustále v nej hlodá podozrenie z nedávneho manželovho zlyhania. Dojem šťastnej rodiny narúša aj jeho povaha či pretvárka.
Eva manželstvo považuje za to najlepšie rozhodnutie, ktoré v živote urobila. Ale aj táto radosť sa neraz zmieta v pochybnostiach, či je pripravená čeliť každej udalosti a krutej realite, ktorá ju zasiahne (ne)pripravenú.
A nakoniec Lena, ktorá je v úplnom protiklade k prvým dvom. Je panovačná, nezaujíma sa o svojho syna, užíva si luxus a pozíciu riaditeľky, ktorá sa však otriasa v základoch. Je možné, že sa počas deja jej povaha zmení, alebo ľudia ostávajú stále vo svojom vnútri rovnakí?

Sny sa plnia, keď im začneš veriť. (s. 349)

Pochybnosti zmietajú naše životy, či už sme šťastní, alebo nešťastní. Niekedy sú oprávnené, niekedy nám komplikujú život, ale nevieme sa ich zbaviť. Tri hrdinky tejto knihy sú nebojácne, pasujú sa so svojimi démonmi, ale nie každá dokáže z boja odísť víťazne. V pozadí sa odvíjajú príbehy troch mužov, ktorí to tiež nemajú ľahké. Jeden trpí manželkin alkoholizmus a povahu, druhému sa otriasa ideálny život a tretí si neuvedomuje to, čo má. A je aj on možný akejsi zmeny? Alebo sa ľudia nemenia?

Život v dobrých i zlých okamihoch, téma rodičovstva, strata blízkeho človeka, alkoholizmus, rozvod, trestné oznámenie, problémy s otehotnením, sila a moc peňazí, nevera, láska, túžba a sny, prekonanie ťažkých okamihov či nájdenie vnútornej sily bojovať voči svojim démonom: všetko podriadené jednoduchým otázkam, je možné, že sa človek zmení, je možné, že to, čo urobí raz, urobí aj druhýkrát? Zároveň všetko okorenené dávkou erotiky, ktorá zachádza do detailov.

Silné príbehy troch žien, z ktorých si každá (ne)zaslúži svoj osud. Sú vlastne tie zlé chvíle v našom živote potrebné? Vytvárajú z nás silné osoby, ktoré sa nevzdávajú? Alebo sme takí zahladení do seba, že ich ani nevnímame...?

Tieň pochybností visí nad každým z nás, ale je na nás, či uchopíme svoj život pevne do rúk, alebo sa nám naše zlé správanie vypomstí. Zmena však príde rýchlo, ani sa nenazdáme, len jej treba dať priestor, dôverovať jej a nebáť sa jej, pretože môžeme z nej vyjsť ako silnejší či silnejšie. 

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme samotnej autorky. Môžete ju sledovať a podporiť na jej instagrame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára