štvrtok 21. októbra 2021

Muž, ktorého asi poznám : Mike Gayle (recenzia)


... hoci bola nádherná, to, že ju milujem, som jej prvý raz povedal až rok po tom, čo sme sa dali dokopy. A s tebou nie som ani týždeň a hovoril by som to stále. (s. 274)

Dojímavý a povznášajúci príbeh veľmi nepravdepodobného priateľstva: táto veta na krásnej obálke si získala moju pozornosť. Príbeh, ktorý sa ukrýval pod obálkou, si získal moje srdce.

Po absolvovaní prestížnej internátnej školy Danny Allen a James DeWitt predpokladali, že ich čaká nádherná budúcnosť, úspešná kariéra a život, ktorý nebude komplikovaný. 
Životné cesty sú však nevyspytateľné, a tak sa jedného dňa stretnú v domove sociálnych služieb, na mieste, kde by to ani jeden nečakal.

Jeden tam pracuje ako ošetrovateľ a druhého doň na istý čas umiestnila rodina. Obidvaja sa už čiastočne zmierili s tým, že dosiahli úplne dno, prišli nielen o svoj život, ale aj o blízkych ľudí, a neexistuje nič, čo by im vrátilo chuť zmeniť svoj život. Ako však bývajú cesty nevyspytateľné, aj osudy týchto dvoch postáv sa spoja a prevrátia im životy naruby. No hlavne otvoria oči...

Neuplynie jediný deň, aby mi nechýbala. Bez nej tu nie je nikto, s kým by som oslávil svoj malý úspech, nijaké transparenty, objatia ani úsmevy. Bez Helen na mojej strane už nikto nestojí. (s. 35)

Muž, ktorého asi poznám je presne tou knihou, ktorú potrebujete, keď si myslíte, že vaša zlá situácia, v ktorej sa nachádzate, sa nikdy neskončí. Danny a James ukazujú, ako sme neraz závislí na druhom človeku, ale poznanie a sila niečo zmeniť musí vychádzať hlavne od nás, nie od druhých.

Obidve postavy nemajú svoj osud pevne v rukách, ale čím viac sa spoznávajú, tým viac zisťujú, že sa treba budúcnosti vzoprieť a dostať sa z tej situácie, ktorá ich oberá o energiu. Obidvaja stratili všetko: jeden stratil krásnu priateľku, budúcnosť a kariéru, keď ho jedného dňa neznámy muž udrel po hlave len preto, že bol opitý, druhý pre svoj alkoholizmus a obvinenia stratil kariéru, ukončil školu, nestretáva sa s rodinou a zanevrel na život. Obidvaja si nastavia navzájom zrkadlá a odhalia, že takto to ďalej jednoducho nejde... 

Priateľstvo, ktoré vzniklo v najhoršej fáze života oboch, neskôr vyústi do takej veľkosti, že to, čo v živote máme, môžeme jedného dňa síce stratiť, ale niektoré veci či ľudí nemožno od seba odstrihnúť len tak. Vždy je tu pre nás niekto, kto nám drží palce, kto tu stojí po našom boku a snaží sa vyčariť nám úsmev na tvári.

Nič sa nevyrovná pocitu, keď viete, že pri vás niekto stojí. Že nezáleží na tom, ako veľmi niečo pokašlete, vždy bude na vašej strane. (s. 34)

Kniha je plná bolesti, smútku, premáhania sa, odpúšťania, znovunájdenia životnej istoty, alkoholizmu, terapií, lásky, nádeji, krásy, prijatí a vyrovnaní sa s minulosťou, zároveň o rodičovstve, páde na úplne dno, o vzdelaní a sile vzpriečiť sa všetkému zlému, čo nás v živote stretlo a neminulo. Muž, ktorého asi poznám je publikáciou, ktorá vás rozosmeje a rozplače, ukáže vám postavy, ktoré nie sú bez chýb, nastaví vám zrkadlo a donúti vás premýšľať nad životom a osudom. Nádherný a silný príbeh zarezonuje na tých správnych miestach, ukáže tajomnú a ťažkú cestu za prijatím prítomnosti a pochopením minulosti. 
Príbeh je o vás, o mne, o všetkých ľuďoch, ktorí niekoho stratili alebo ktorí stratili samých seba. A zároveň je to príbeh o znovunájdení. A hlavne o tom, dať životu druhú šancu.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára