pondelok 11. októbra 2021

Zrodená z trosiek a popola : Megan Chance (recenzia)


„Ty sa naozaj nezdáš, May Kimblová. Keď nastane koniec sveta, ty sa ešte stále budeš skrývať niekde medzi ruinami. Nepotrebuješ ma, nikoho nepotrebuješ.‟ (s. 321)

Do čítania knihy Zrodená z trosiek a popola som išla bez očakávaní, páčila sa mi anotácia, istý, ako sa hovorí, feeling, ktorý kniha ponúkala, a dostala som obrovskú nálož emócií a jednu z najlepších kníh, ktorá sa mi dostala do rúk.

Megan Chance vytvorila hypnotizujúci historický román, ktorý sa odohráva v roku 1904. Hlavnou postavou je May, ktorej umrela matka a jej jediná rodina ju pozvala k sebe do San Francisca. May, s hlavou v oblakoch, túži po spoznaní svojej tety, strýka a ich dcéry, ale zároveň sa snaží zapadnúť a nasať ducha tohto mesta. O ich existencii doposiaľ netušila, o to viac si cení ich ponuku prísť k nim. 

Spočiatku ju očarí veľké bohatstvo, krásna sesternica, s ktorou sa potuluje po sídle a ktorá (ako neskôr zistí) sa vykráda do tajomnej Čínskej štvrte, ale tieto pozitívne stránky začínajú naberať aj temné kontúry: strýko má milenku, jej teta je bláznivá a pod liekmi a slúžka jej naznačuje, že je vo veľkom nebezpečenstve.

May ani len netuší ako, ale pre zradu, šialenstvo a obvinenie z vraždy, ktorú nespáchala, sa ocitá na mieste, ktoré jej ukradlo slobodu. Tá však jedného dňa príde, keď mesto zasiahne zemetrasenie. May v tejto tragickej udalosti nájde vykúpenie a možnosť na sladkú pomstu...

Tajomstvá mali silu iba vtedy, ak boli stále jedovaté. (s. 264)

Príbeh May je fascinujúci od začiatku až po koniec. Autorka využíva množstvo opisov, ale takých tých, ktoré vás nútia obracať stránky a dychtivo čakať, čo ktorá prinesie. Detail je presne to, čo vystihuje túto knihu. Megan sa nebojí brutálnych opisov, či už z tragickej udalosti, alebo opis činností postáv. Celým dejom sa tiahne tajomstvo, skrytá identita a očakávanie grandiózneho konca. Nevynecháva aj humor, pretvárku či silné témy.

Zrada, tajomný rod, bohatstvo, pýcha, katastrofa, ohováranie, vypočítavosť, túžba zbohatnúť, články v novinách, nepravé priateľstvá, malichernosť, šialenstvo, krádež či smrť sa striedajú s láskou, pravým priateľstvom, umením, hľadaním svojho pôvodu (identita otca), fantáziou, silou bojovať a postaviť sa na vlastné nohy, tajomstvom a vykúpením. Rovnako sa deju nevyhýbajú aj súčasné problémy sveta, a to korupcia, moc či sila ópia.

Život je taký krátky. Nechceme, aby bol ešte aj nudný. (s. 357)

Zrodená z trosiek a popola je nadčasové dielo, ktoré chytí za srdce, rozplače a rozosmeje vás, ukáže vám krásu umenia a fantázie, vôňu slobody a sladkej pomsty. S každou novou kapitolou sa pred vami odkrýva príbeh o silnej žene, ktorá nestratila svoju tvár, ale nadobudla pýchu, ktorá ju núti kráčať ďalej a nedať sa zlákať bohatstvom či pretvárkami. Z naivnej mladej ženy sa postupne stane silná, nezávislá žena. Nepustíte ju z rúk, až kým vás úplne nevysaje a nezlomí vám srdce, ale po jej dočítaní budete vedieť, že je to tá správna emócia, po ktorej ste tak zúfalo túžili.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Grada Slovakia. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára