pondelok 15. novembra 2021

Ľadová doba : Jack Tite (recenzia)

Tiež milujete tieto spoznávacie populárno-náučné knihy pre deti?

Ľadová doba je krátkou, ale o to zaujímavejšou knihou, ktorá ponúka gigantické živočíchy žijúce počas doby ľadovej. Už na prvý pohľad zaujme svojou nápaditou vizuálnou stránkou, niektoré stránky môžete rozložiť.

Nečakajte od tejto knihy siahodlhé poučky a množstvo informácií, pretože obsahuje iba stručné, jasné a najdôležitejšie poznatky, ktoré majú deti zaujať, a nie unudiť.
Začíname úvodom, zadefinovaním, čo je to vlastne ľadová doba, megafauna, ako sa menili podmienky na pevnine.

Jednotlivé kapitoly sú rozdelené podľa oblastí: Severná Amerika, Južná Amerika, Eurázia, Afrika a Australázia. Na konci ponúka aj Slovník.

Každá oblasť mala špecifickú faunu a výskyt jednotlivých živočíchov. Pri nich sa dieťa (alebo aj dospelý čitateľ) dozvie nielen o stavbe daného zvieraťa, o spôsobe potravy, špecifických vlastnostiach či o tom, prečo vyhynul, ale dokonca niekde nájdeme aj porovnanie so súčasnými zvieratami, či už sa to týka výšky (a hmotnosti), alebo celkovo života.

Zaujímavosťou sú aj ilustrácie kostier či náznaky toho, ako žili ľudia a ako sa postupne správali k zvieratám, ktoré lovili, ako používali ich srsť, pancier a podobne.

Vedeli ste aký je rozdiel medzi Mamutom stepným, Mastodontom, Trpasličím mamutom a Mamutom srstnatým? Táto kniha ponúka aj takéto vysvetlenia.
Nechýbajú ani objavy, keď sa vďaka nízkym teplotám zachovala múmia istého zvieraťa s neporušenou kožou, svalovinou či dokonca orgánmi.

V ľadovej dobe síce žili obrovské zvieratá, ktoré boli neraz nebezpečné, ale aj ľudia, napríklad takí neandertálci. Ľadová doba upresňuje (v stručnosti) rozdiel v stavbe postavy neandertálca a súčasného človeka, prečo zmizli a aký mali spôsob života (neandertálci).


A na záver ešte krátka kapitola o prvých ľuďoch, ako migrovali naprieč kontinentmi, ale aj to, že vyhynutie niektorých živočíchov je aj súčasný problém. 

No a na úplnom konci, ako som už spomínala, sa nachádzajú vysvetlené slová, typu adaptácia, biotop, fosílny, hibernácia, migrácia, ohrozený, prehistorický, vyhynutý a podobne.

Ľadová doba nie je len oku lahodiacou knihou, ale zároveň je aj poučná, zaujímavá, pre deti prínosná a pre dospelých vítaným osviežením vedomostí či získaním nových. Je zároveň presne tou publikáciou, ku ktorej sa radi vrátite, teda aj vďaka ilustráciám, ktoré sú veľmi farebné a prepracované do detailov. 
Odporúčam každému, kto sa chce dozvedieť nové veci a na chvíľku vypnúť, zároveň deťom, ktoré rady objavujú a učia sa nové veci.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára