piatok 26. novembra 2021

Všetko je tak, ako má byť : Nina LaCour (recenzia)


Tento rok sme už jednu recenziu na knihu od autorky Nina LaCour napísali: Pôjdem tam, kam pôjdeš ty, ktorá si získala naše srdce. 
Tentokrát prichádzame s ďalšou knihou, ktorá síce neprekonala autorkin debut, ale rovnako si získa vaše srdcia a myseľ. 

Marin sa jedného dňa, po smrti svojho starého otca, otočila životu chrbtom a odišla na druhý koniec sveta len s mobilom vo vrecku a peňaženkou. Odišla zo San Francisca, išla študovať na univerzitu v New Yorku a každého zo svojho starého života ignorovala. Až doteraz...

Hoci ostala sama v internáte počas vianočných sviatkov, spoločnosť jej príde robiť jej dávna najlepšia kamarátka Mabel, ktorej neodpovedala na stovky esemesiek ani desiatky telefonátov. Musí začať čeliť svojej minulosti, pretože pred pravdou nemôže unikať donekonečna. 

Nina LaCour má to nadanie, že dokáže zo všetkých postáv spraviť silné osobnosti s celistvou psychickou stránkou, ktorá je veľmi silná a na čitateľa pôsobí hlavne emočne.

Dej tvoria dve línie: línia minulosti a línia prítomnosti. Autorka zbytočne neodbočuje, ale rovno vrhá čitateľa do príbehu. S líniou minulosti má prísť pochopenie a s líniou prítomnosti odpustenie. Popri opisoch dvoch kamarátok, ktoré spolu veľa prežili, a to nielen v rámci priateľstva, sa postupne čitateľ zoznamuje so starým otcom, s tajomnou korešpondenciou, mladou nerozvážnosťou, ktorá je však až príliš rozvážna, a s rodinou, ktorá nie je pokrvná.

Láska, ktorá nekončí len medzi mužom a ženou, ale zároveň prerastá aj medzi dvoma dušami, ktoré hľadajú svoj pokoj, či dokonca medzi dvoma svetmi, svetom živých a mŕtvych. Vyrovnávanie sa so smrťou, s rodinnou a tajomstvami, ktoré nám neraz ublížia, s ochranou a putami, ktoré v nás znovu zohrejú oheň, túžiaci po láske a naplnení. 

V snehovej búrke uviaznuté dve duše, pričom každá z nich prišla o niečo: jedna o ilúziu, starého otca a život jej priniesol iba klamstvá a tajomné listy, druhá prišla o priateľku, lásku či odvahu čeliť svetu. Pritom obidve týmto stretnutím niečo získajú. Domov totiž nie je tam, kde sa narodíš, ale tam, kde sú ľudia, ktorí ťa milujú a dodávajú ti pocit bezpečia, ktorí ťa chránia aj pred tebou a tvojou bolesťou, pričom niekedy môžu, ale aj nemusia sa s nimi spájať pokrvné putá.

Všetko je tak, ako má byť je knihou o hľadaní, pochopení, prijatí, odvahe a tajomstvách, ktorým musíme ako ľudské bytosti neustále čeliť. Tajomstvám, ktoré skrývajú naši najbližší. Zároveň o pocite osamelosti a skrývania bolesti, ktorú nechceme s nikým zdieľať a myslíme si, že sme schopní čeliť jej osamote. Zároveň je presne tou knihou, ktorá čitateľovi ukazuje, že aj keď sa vyberieme akýmkoľvek smerom, tí správni ľudia pri nás vždy ostanú. Nech urobíme akúkoľvek hlúposť. 

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media. Knihu si kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára