streda 10. novembra 2021

Medzi dvoma kráľovstvami : Suleika Jaouad (recenzia)


Utrpenie môže z človeka urobiť krutého, bezohľadného sebca. (s. 129)

Život je nevyspytateľný... Keď sa nám zdá, že už naberá ten správny smer a konečne sme dosiahli šťastie, spokojnosť a sľubnú budúcnosť, do cesty nám vstúpi choroba a zrazu je všetko úplne iné, pretože si podriadi nielen naše telo, myseľ, ale celý život.

Suleika dokončila bakalárske štúdium na vysokej škole, odsťahovala sa do Paríža a zamilovala sa. Chcela si postupne splniť sny, ale neustále príznaky vyčerpanosti a svrbenia jej nedali možnosť sústrediť sa. Až ju to jedného dňa doviedlo do nemocnice, kde jej diagnostikovali akútnu leukémiu.

Myslela si, že liečba nebude dlhým procesom, ale každým novým vyšetrením sa musela vyrovnať s tým, že je to beh na dlhú trať. 

Keď sa však vylieči, tak jej púť nekončí. Ako opäť začať žiť, ako sa opäť začleniť do sveta zdravých so všetkými vedľajšími účinkami a žiadnym triezvym pohľadom na svet?

V snahe nájsť odpovede sa vyberie naprieč Amerikou, aby sa stretla s ľuďmi, ktorí jej v čase choroby posielali listy či emaily, podporovali ju a zdôverovali sa jej so všetkými životnými bolesťami, ktoré museli prekonať.

Miluj život. Na svete neexistuje silnejšia zbraň proti zármutku než láska. (s. 375)

Medzi dvoma kráľovstvami je knihou, ktorá zobrazuje mladú ženu, plnú ideálov a s ružovými okuliarmi, až sa dostaneme k chorej pacientke, tráviacej väčšinu času v nemocnici, v zúfalstve, hneve a smútku z toho, ako jej život dopadol. Ku koncu sa však vyskytuje ďalšia tvár tejto hlavnej postavy: žena, ktorá hľadá svoje miesto vo svete zdravých, spoznáva ľudské osudy a uvedomuje si, že síce ju rakovina pripravila o roky života, o zdravie, ktoré stále nie je a nebude stopercentné, ale niečo ju predsa len naučila.

Suleika opisuje svoju tŕnistú púť nielen čo sa týka liečby a chodení na vyšetrenia, či akútnych prípadov, keď skončila s horúčkou a napojená na prístroje, ale postupne počas celého deja ukazuje svoj vzťah s mužom, ktorý pri nej stál od začiatku a pomohol jej nájsť samú seba. 

Hlavná postava sa teda nevyrovnáva iba s chorobou, ale aj s láskou, ktorá je rovnako nepredvídateľná, tajomná a možno jej ublížiť, ak prejavíme svoje negatívne myšlienky, ak neuvážime slová, ak zvíťazí v nás to zlé.

V konečnom dôsledku smrť je vždy smrť. Nezáleží na tom, akú podobu na seba vezme. (s. 405)

Cez všetky opisy sa nakoniec dostávame k príbehu putovania, v ktorom spoznávame ďalšie postavy. Autorka teda nielenže zoznamuje čitateľa so svojím životným údelom, ale ukazuje mu, že na svete je množstvo silných ľudí, ktorí musia bojovať proti chorobe, smrti blízkych, násiliu, alebo si odpykávajú svoje minulé hriechy. 

Priestor však nedostávajú len živí, ktorí dokážu bojovať so svojimi démonmi, ale aj mŕtvi, ktorí, žiaľ, tento boj prehrali... Pretože rakovina nielen učí ľudí vážiť si svoj život, ale často ho vie aj zobrať a zanechať v príbuzných obrovskú dieru, ktorú nemožno zaceliť.

Teší ma, že ma všetko krásne postretlo v živote tak skoro. Nič mi nechýba. Ale radšej by som pomaly vyhasínal, než rýchlo zhorel. (s. 381)

Medzi dvoma kráľovstvami nás učí, ako milovať, aká je tenká hranica lásky, ako zvládať ťažké chvíle, ako stále dúfať v zázrak a postaviť sa svojmu životu čelom. Je plná smútku, bolesti, smrti, ale aj vytriezvenia, pochopenia a lásky.

Intimita, vďačnosť a všetky ľudské príbehy, ktoré táto kniha ponúka, sa vryjú do srdca a vy vďaka nim nájdete aký-taký svetlý pramienok na konci tmavého tunela. 
Je ťažké priznať si chybu, myslieť pozitívne a neubližovať ľuďom okolo seba. 
Je ťažké prijať svoju chorobu, pochopiť ju a poďakovať jej.
Je ťažké znova nájsť smer, keď ľudia, ktorých ste milovali, odišli alebo zomreli.
Je ťažké nájsť pochopenie a dôveru.
Je ťažké vnímať svoj život ako dar, keď nám postaví do cesty chorobu, ktorá všetko zničí.
Všetky ťažké rozhodnutia je nutné vnímať svojou perspektívou a skúsiť pochopiť, čo ďalej...

Od rakoviny sa postupne rozprávanie dostane do pridružených chorôb, samovraždy, smrti, straty priateľstva či partnera, rozchodov, nervozity a bolesti, ktorá neovláda iba chorú osobu, ale aj všetkých okolo nej.

... život môže byť nádherný a šťastný, no podľa môjho názoru je najdôležitejšie, aby ste našli niekoho, kto bude ochotný stráviť ho po vašom boku. (s. 320)

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Fortuna Libri. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára