piatok 19. novembra 2021

Radosť z mála : Francine Jayová (recenzia)


Máte veľa vecí? Máte pocit, že sa cítite v ich područí a chcete sa ich zbaviť? 
Táto kniha vám môže pomôcť.

Povedzme si úprimne, nie som a nikdy nebudem stopercentnou minimalistkou. Asi to jednoducho nemám v povahe, o čom svedčia doslova hory kníh, neuprataná skriňa, množstvo záložiek, ktoré nikdy nevyužijem, a topánok, ktoré nikdy nezničím či nevynosím. Napriek tomu nejde o to. Pre každého je miera iná, niekto si nevie predstaviť život bez 50 párov ponožiek, niekto zas bez 50 poštovných známok, ktoré ste krvopotne zbierali roky. A tak je to v poriadku. Od autorky na čitateľa nejde žiaden nátlak: Toto musíš urobiť! Je na každom z nás, aby sa nad sebou zamysleli a začali postupne vo svojom živote tvoriť väčší priestor pre seba, nie pre pohodené veci na podlahe.

Môžeme povedať, že nás kniha nabáda k tomu, aby sme upratovali? Áno, občas. A je to zlé? Vôbec nie. Z vlastnej skúsenosti viem, aký oslobodzujúci pocit je, keď vyhodíte veci, ktoré ste skladovali iba preto, lebo ste si povedali: Možno ich raz využijem. Nie, nevyužijete.

Až donedávna som skladovala v skrini oblečenie, pretože som si stále hovorila, veď ešte predsa len schudnem do tých nových, krásnych riflí, do tých úzkych šiat. Nie, neschudnem. Už si ich nikdy neoblečiem, už nikdy sa ich nebudem môcť dotknúť a zažiariť v nich. Skončili v kontajneri pre niekoho druhého.

Koľko z vás si odkladalo zošity, písomky a množstvo iných učebných pomôcok zo školy? Veď možno to ešte niekedy využijem. Naozaj? Po troch rokoch na výške som sa konečne zbavila poznámok z francúzskej matematiky, chémie, biológie, roztrhala som prvú dissertation, z ktorej som dostala 4 a prikázané, aby som napísala ďalšiu, lebo mám naviac. Skvelý pocit zbaviť sa vecí, ktoré zaberajú priestor. Spomienky vám nikto nevymaže, ale priestor môžete využiť na niečo úplne iné (napríklad na knihy, haha, to hovorí najväčšia minimalistka – žartujem). 

Francine Jayová zábavnou a nenáročnou formou vedie ľudí k minimalistickému štýlu. Upriamuje pozornosť na vás, pretože keď vy začnete, naučia sa to postupne aj ľudia okolo vás. Všetko začína len a len od vás. A viete aké je oslobodzujúce vyhádzať všetky tie otrasné kabelky, ktoré ste nosili ako šestnásťročná a mysleli si, že aké sú šik? Otec vám iba držal čierne vrece, mama vám ich podávala zo skrine a vy ste ich s radosťou hádzali do ničoty.

Radosť z mála je na prvý pohľad naozaj nádhernou knihou, z ktorej srší minimalizmus a zároveň radosť. Je rozdelená do štyroch častí. V prvej ide o celkovú charakteristiku, v druhej zameriame pozornosť na to, ako danú filozofiu aplikovať, v tretej si upraceme dom a vo štvrtej zapojíme do toho aj ďalších členov rodiny.

Kniha možno z vás minimalistu neurobí hneď, ale ukáže vám smer, ktorým sa môžete v budúcnosti uberať. Minimalista sa z vás nestane z dňa na deň, ale postupne, s každým upratovaním. Veď sa už len zamyslíme nad tým, koľko nevyužitých rúžov máte v miniboxíku.

Ani neviete ako, ale niektoré zásady možno už dodržiavate, tým sa zvyšuje predpoklad, že je minimalizmus pre vás ako stvorený. Tiež si radi obliekate iba určité farby? Tiež upracete všetok riad predtým, než odíde z kuchyne? Aj v tom tkvie minimalizmus, stačí si to len uvedomiť a naďalej ho rozvíjať. Postupne!

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára