nedeľa 21. novembra 2021

Zaša : Randi Barrow (recenzia)


Zaša
je knihou pre deti od 12 rokov, ale jej nehynúce posolstvo je vhodné aj pre dospelých čitateľov. Už len svojou krásnou obálkou dokáže zaujať nejedného recipienta.

Príbeh sa odohráva v čase po vojne, keď všetko nemecké je zlé. Michail objaví v lese zraneného muža s nemeckým ovčiakom. Muž v noci zomrie, ale pes prirastie rodine k srdcu, a tak sa ho rozhodnú ochraňovať, teda vlastne ju: Zašu.

Je však ťažké udržať takého veľkého psa v tajnosti. V Rusku navyše zmizli všetky psy, takže pre jej zachovanie hrozia smrteľné nebezpečenstvá. Dokonca aj hrozbou je aj zvedavé mladé dievča.

Michail spolu s Rinou, Nikolajom a mamou sa snažia nájsť úkryt pre Zašu, ale je to čoraz komplikovanejšie, pretože im hrozí nebezpečenstvo aj zo strany zlodejov psov.

Kniha je útla, sústredí sa na rodinu Michaila, opisuje ich každodenné starosti, otca, ktorý je nezvestný, ale aj isté dobrodružstvo spojené s novým psíkom.

Zaša má jednu ústrednú líniu príbehu, autorka neodbočuje, každá časť príbehu je dôležitá a tvorí celok, ktorý sa ľahko prečíta a donúti nás zamyslieť sa, čo všetko sme ochotní riskovať pre svoje presvedčenie. 
Publikácia je o vojne, nádeji, láske, súrodencoch, viere, odvahe a priateľstve medzi človekom a psom. Netvrdím, že sú všetky udalosti vhodné do príbehu, napríklad starší muži, ktorí naháňajú Michaila. V tomto krásnom opise je kniha síce na jednej strane kruto reálna, ale na strane druhej, nedáva zrovna najlepší príklad pre deti. Ale o tom sa dá diskutovať. 

Nič to však nemení na tom, že kniha je vítaným osviežením pre dospelého čitateľa a zaujímavým čítaním pre dieťa, pretože ho učí milovať nielen svoju rodinu, ale aj zvieratá, rešpektovať ich, chrániť a dôverovať im.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára