nedeľa 14. novembra 2021

Poslední knihkupectví : Madeline Martinová (recenzia)


Táto kniha bola pre mňa dôkazom, že už mám dosť všetkých príbehov z druhej svetovej vojny, teda musím prestať s ich čítaním.
Zároveň ma rozplakala, rozveselila, rozcítila vo mne každú bunku a vieru v lepšie zajtrajšky.

Poslední knihkupectví je knihou, ktorej ústrednými témami sú nálety na Londýn, teda druhá svetová vojna, život mladej ženy Grace Bennettovej, jej priateľky a známych, zároveň viera, láska, dôvera, hrdosť, krása a potreba čítania, ktoré ľudí združujú, a neraz robia aj silnejšími.

Grace začne pracovať v kníhkupectve, pritom knihy jej nič nehovoria. Musí len istý čas vydržať, aby mohla mať odporúčací list. Jedného dňa však spozná milého muža, ktorý jej predstaví Hraběte Monte Christo. Po dlhom váhaní sa postupne ku knihe dostane a s touto vzácnou chvíľkou sa zrodí obrovská láska nielen ku knihám, ale aj k ich posolstvu. 

Dni v Londýne sú však temné, muži odchádzajú bojovať, deti odchádzajú mimo mesta, ľudia sa schovávajú dennodenne do krytov, aby sa uchránili pred bombami.

V strachu a neistote Grace jedného dňa začne čítať v kryte knihu, aby ľudia spoločne prežili nálet, nevnímali zvuky bômb, ktoré padali kúsok od miesta úkrytu, aby sa na chvíľku ponorili do slov a krásnych príbehov, ďaleko vzdialených od toho, ktorý teraz prežívajú.

Z úkrytu sa postupne dostávajú do priestoru kníhkupectva a Grace v ťažkých časoch prináša vieru, osvieženie, nádej a pozitívne myšlienky. Z poslucháčov sa stanú priatelia, ktorí sa aj v najväčšej kríze zmobilizujú a snažia sa pomôcť si navzájom. Keď niekto potrebuje jedlo, bývanie či podporu.

Ošklivost povahy není vrozená, vytváří se. (s. 252)

Poslední knihkupectví nie je o čítaní kníh, i keď anotácia môže zavádzať. Je o ľuďoch v období, keď strácajú svojich blízkych, keď nemajú chuť ďalej žiť, keď umierajú v domovoch, vo svojich posteliach, keď sa vzduchom nesie hrôza, dym, útržky nového temného života a zlovestné ticho.

Knihy tvoria dôležitú súčasť deja, ale skôr ide o zachytenie ich krásy a potrebnosti, pretože práve ony spoja Londýnčanov dokopy. Dej neprináša detailné opisy čítaní (i keď aj tie sa miestami vyskytujú, hlavne ku koncu), citáty o knihách a podobne, ale skôr ukazuje život v čase vojny, strach, hrôzu, potrebu na chvíľku zabudnúť na všetko, čo sa deje okolo, hlavne však ukazujú bezmocnosť, silu a odvahu pomáhať, čeliť bombám, požiaru a všetkému zlému, len aby ľudia prežili a ostali v bezpečí. 

Grace je silnou hrdinkou, ktorá trávi čas s knihami, odporúča ich strateným dušiam, pomáha ľuďom vidieť ich dôležitosť v živote svojich priateľov, na stráži sa ocitá zoči-voči hrôze nielen spustených bômb, ale aj ľudí, ktorí zo seba neraz produkujú slová, ktoré niekomu vedia ublížiť.

Príbeh je plný strachu, osamotenia, straty, plaču, zúfalstva, hrôzy a desu v najhoršom zmysle, ale zároveň aj plný nádeje, priateľstva, odvahy, pochopenia, pomáhania, lásky, dobroty a sily, ktorú postavy neraz stratili, ale museli ju nájsť. 
S hrôzou a desom prichádza smrť, ktorá život vždy zmení, ale neznamená, že vtedy končí aj náš život. Popri všetkých slzách a bolesti ukazuje, že je možné postaviť sa opäť na nohy a kráčať, pretože tak by to od nás chceli naši blízki. 
To, že autorka dodala príbehu aj istú romantiku, lásku spojenú nielen s knihami, ale aj s inou ľudskou bytosťou, dotvára krásny, zmyselný záver, v ktorom sa cez všetko zlé, čomu museli v Londýne čeliť, prenesú až do lepších zajtrajškov a krásneho, pokojného rána, kedy neohlasujú ďalší nálet.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Grada Slovakia. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára