utorok 16. novembra 2021

Pekáreň s vôňou škorice : Ruth Kvarnstrom-Jones (recenzia)


S knihami podobnej tematiky sa roztrhlo vrece. Nemožno jednotlivé publikácie porovnávať s Julie Caplinovou, a predsa to robíme. A robím to aj ja. Ale Ruth Kvarnstrom-Jones je iná. Miestami podobná, miestami jej nemožno byť odlišnejšou. Pekáreň s vôňou škorice som si užila, pretože navodila mi tú správnu atmosféru: minulosti, hriechov, tajomstiev, škorice, koláčov, horúcej čokolády a jedného krásneho sna, vlastne... hneď niekoľkých.

Jedného dňa sa Lovisa vráti z Londýna do rodného mestečka, malebného švédskeho Halleholmu. Po starých rodičoch zdedila historickú budovu, bývalú pekáreň s kaviarničkou, kde sa piekli vychýrené škoricové slimáky jej starého otca a na poschodí sa nachádzal krajčírsky ateliér jej starej mamy. Zároveň však uteká aj pred nevydareným vzťahom, so zlomeným srdcom.

Popri všetkých okolnostiach sa rozhodne pekáreň zrekonštruovať a znovu otvoriť. V tom jej však bráni aj nepriateľstvo medzi dvoma vetvami rodiny, ktoré siaha do minulosti. Reuben Halleholm si myslí, že ochraňuje rodinu a chce, aby mali všetko. Pritom si však neuvedomuje dôsledky. Snaží sa, aby Lovisa v podnikaní neuspela a je odhodlaný použiť proti nej čokoľvek.

Aby sme však pochopili prítomnosť, autor nás stiahla do minulosti a objasnila nám spor medzi dvoma vetvami rodiny. Vytvorila teda ucelený príbeh s detailmi, vysvetlila, objasnila a hlavne sa snažila pôsobiť na emócie a spôsobiť pochopenie. Čo sa jej aj podarilo.

Dej príbehu má teda dve línie. Jedna je minulosť: v nej sa snažíme pochopiť postavenie Amelie, Lovisinej starej mamy, jej vášeň pre šitie, spoznanie sa s láskou svojho života, jej úspechy, pády či bolesti. A, samozrejme, aj osudy ostatných ľudí, napríklad starej mamy Reubena Halleholma.

Druhá sa vinie už v ďalšej generácii, v generácii vnúčat. Lovisa sa snaží vybudovať pekáreň, na ktorú by boli starí rodičia hrdí, ale Reuben sa jej silou mocou snaží v tom zabrániť. Vidí v nej nielen konkurenciu, ale aj hrozbu. Jeho ctižiadostivosť vo vykúpení všetkých budov na námestí nás čitateľov dovedie opäť do minulosti, ktorá všetko toto spôsobila. 

Skvelým detailom v knihe je aj zobrazenie lásky, ktorá je zakázaná. Do deja vstupujú prvky, ktoré obidve vetvy rodiny spájajú, ale aj také, ktoré ju rozdeľujú. Hriechmi minulosti by však nemali trpieť v súčasnosti, a preto sa rozhodnú zobrať do rúk budúcnosť svojej generácie tí, ktorí všetko spôsobili.

Pekáreň s vôňou škorice je silný, emocionálny príbeh, v ktorom každá postava vedie svoj boj: boj proti nepriateľovi, tajomstvu, smrti, strácaniu rodinnej pohody či ilúzií. Ich životy môže zmeniť iba osoba, ktorá všetko spôsobila a ktorá ešte zamieša nejednu kartu. V spomienkach, idylke, láske k zvieratám, pevnom priateľstve, rodinných putách, odolávaní voči starobe, objavovaní lásky a odpúšťaní sa v priestore znáša vôňa škorice, čokolády, kvetov a hlavne emócií, ktoré vytvorili z diela čarovný počin.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Grada Slovakia. Knihu si kúpite aj na ich stránke.

2 komentáre:

  1. Myslím, že po prečítaní tvojej recenzie si ju predsa len pridám na zoznam. Znie to úžasne :)!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa naozaj veľmi páčila, celá zápletka a atmosféra, takže určite to stojí za prečítanie! Ak teda máš rada také to prelínanie prítomnosti s minulosťou, rodinné tajomstvá, niekedy klišé okamihy či slová, ale aj takú súdržnosť medzi postavami, tak neoľutuješ :)*

      Odstrániť