utorok 28. decembra 2021

Takto o rok - Sophie Counsens // recenzia

Neviem si predstaviť lepšiu knižku ku Silvestru, ako práve Tatko o rok. Jej silvetrovská sviatočná atmosféra je nasýtená očakávaním, predsudkami, nádejami, prianiami a porovnávaním. Táto knižka je príjemným sviatočným oddychom.

Dve novoročné deti, ktoré súperia o výhru. Prvé vyhráva. Porazenej Minnie ukradlo meno aj šťastie. Je to vôbec možné? Všetko je možné, pokiaľ tomu veríme. Minnie je silná osobnosť, no je ustráchaná a skrýva sa pred vlastnými narodeninami, pretože sa vždy obáva tej najväčšej katastrofy. A vždy sa nejaká stane. Aj vo chvíli, kedy sa stretla s Quinnom, očakujúcim mladým mužom, ktorý ju pripravil o svetielka slávy. Quin je dobrodruh, aj keď sa na prvý pohľad javí ako namyslené a rozmaznaná dieťa, je zodpovedný a starostlivý. Od začiatku som si priala, aby neboli tak tvrdohlaví a dali sa dokopy, ale autorka sa rozhodla hlavným postavám dopriať kopec času na spoznávanie a odďaľovanie sa.

Samotná obálka pôsobí sviatočne a luxusne. Krásne sa odráža vo svetle sviečok a ohňostroj úžasne vykresľuje sviatočnú náladu, ktorá sa v knižke každý rok opakuje. Skvele padne do ruky a chytľavým dejom ju ťažko pustiť z ruky.

Dej pomaličky odkrýval všetky skryté situácie z minulosti a bolo odivuhodné, ako boli jednotlivé svety hlavných hrdinov prepojené, aj keď sa v skutočnosti nepoznali. No aj tak sa stretali a obchádzali. Svet, v ktorom Minnie vyrastala bolo Quinnove meno súčasťou dennodenného kolotoča sklamania a neúspechu. Sú si úplným opakom.

Minnie má však oveľa viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Má skvelú priateľku a rodinu, ktorá podporuje jej šialené nápady. Má úžasný talent na varenie a pečenie a nebojí sa robiť dobré skutky, aj keď príliš nevynášajú. Mnohokrát však svet vidí iba z jedného uhla a nepripúšťa si prehru. Je tvrdohlavá, frustrovaná a slamaná a zdá sa, že práve preto sa jej nedarí.

Aj napriek prírodzenej nevraživosti je príbeh plný smiechu a vtipných scén. Príbeh sa však ťahá, pretože kapitoly nie sú radené chronologicky, ale skáču do minulosti v striedaní pohľadov. Aj koniec príbehu sa ťahal a autorka sa s ním príliš nevyhrala. Aj napriek tomu knižka padla vhod a skrášlila mi sviatočnú atmosféru.

Za recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu FortunaLibri. Objednávajte tu ;)

- Veronika -

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára