pondelok 6. decembra 2021

Konflikt : Michaela Brnková (recenzia)


Mafiánske prostredie sa stáva čoraz vďačnejšou témou ženských románov, hlavne čo sa týka zahraničnej literatúry. V čom sa však vymyká
Konflikt od ostatných slovenských románov?

Byť synom talianskeho mafiánskeho bossa nie je len tak. Nero má síce veľký priestor voľnosti, aby mal svoje záľuby, ale niektorým veciam sa jednoducho nevyhne, napríklad takej dohodnutej svadbe so ženou, ktorú nepozná. So svojím osudom je zmierený, ale všetko sa jedného dňa zrúti, keď sa ocitne na mieste, kde by ho nikto nehľadal. A ani on sám by nebol nikdy tušil, že sa niečo také stane práve jemu.

Svojím námetom je kniha určite zaujímavou vo sfére ženských románov, pretože ponúka pohľad na mafiánske prostredie, čo nám v istom zmysle už priniesla aj autorka knihy 365 dní, ale tu máme knihu slovenskej autorky, ktorá sa popasovala s tematikou po svojom. Do deja vdýchla extra dávku irónie a sarkazmu, čím naozaj dotvorila dej do úplnej dokonalosti, ktorú si hrdinovia príbehu pýtali. Keď porovnáme zmienenú knihu, tak môžeme vidieť podobné motívy, ale každá autorka si ich pretvorila do tej svojej vlastnej predstavy. Musím priznať, že Brnkovej predstava je omnoho komplexnejšia a lepšia.

Dej Konfliktu ponúka dva pohľady: Nera a Elisy. Kto je Elisa sa čitateľ nemá ako dozvedieť z anotácie, takže v istom zmysle toto rúško tajomstva podnecuje recipientovu zvedavosť ešte pred otvorením knihy. 
Keďže však ide o ženský román, je isté, že v ňom pôjde hlavne o romantiku, erotiku a klišé slová či vety, vplyvom mafiánskeho prostredia však pôjde aj o dávku napätia, strachu, brutality a dobrodružstva.

Autorka nevytvorila ploché postavy, ale dala im charakter, ktorý síce ďalej nerozvádza, ale perfektne dopĺňa celkovú osobnosť každého protagonistu. Humor je vítaným osviežením a posúva celú problematiku do úplne iného smeru. Miestami akoby nadľahčoval istú vážnosť situácie.

Postavy mi miestami pripomínali protagonistov zahraničných ya kníh, medzi ktorými to iskrí, ale nič si nedarujú. Niekedy bol dej akoby zmesou charakterov z knihy Tiene medzi nami, ale už viac dospelých a, samozrejme, v inej situácii.

Rodinné putá, zmena vplyvom iného človeka, láska, strach, odvaha, násilie, nenávisť, nekalé praktiky, smrť, minulosť, dôraz na to, že s tým správnym človekom sme schopní zmeny, súdržnosť a osudovosť sú pevne poprepletané. Irónia či sarkazmus ako jediné nepridávajú deju ten správny šmrnc, ale zároveň aj tematika čítania a kníh je pôsobivo vykreslená a dôležitá.

Celkový pocit z tohto zaujímavo uchopeného príbehu je veľmi pozitívny, zo slovenských ženských románov je to jeden z tých najlepších, i keď subjektívne mi nesadol koniec, pretože neurobil za dejom želanú bodku, ale tupý výkričník. Napriek tomu si kniha rozhodne získa srdcia žien, ktoré túžia po dobrodružstve, strachu, napätí, sexe, mafiánskom prostredí, ktoré je plné zbraní a zabíjania, ale zároveň v sebe skrývajú dušu romantičky a silu priečiť sa vlastným pravidlám.

>Sima<

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára