streda 8. decembra 2021

Deň, keď sme sa stretli : Roxie Cooper (recenzia)


... ak ste si skutočne súdení, nájdete spôsob, ako byť spolu, a prídete na to, ako to urobiť. (s. 192)

Tretia kniha z edície Za láskou od Grada Slovakia a ja nemôžem byť opäť raz rozcítenejšia. I keď som knihu zhodnotila ako zatiaľ najslabšiu v porovnaní s ďalšími dvoma, milujem ju rovnako.

Veríte, že vo svete na vás čaká spriaznená duša? Niekto, koho keď uvidíte, uvedomíte si, že je to presne ten alebo tá, ktorý/á je určený/á pre vás? 
Stephanie neverí na osud ani na spriaznené duše, pretože láska k Mattovi sa neraz vrhá do stereotypu. 
Jamie má rozprávkové manželstvo, len jeho žena ho nepodporuje v jeho práci a neustále na neho tlačí, napriek tomu žijú v istej harmónii a milujú sa. 
Obaja však zistia, že šťastie niekedy vie z ľudí urobiť veľkých bláznov, pretože keď sa prvýkrát stretnú, vedia, že sú si spriaznení. Cítia presne to, čo by ste mali cítiť, keď spoznáte človeka, s ktorým chcete prežiť zvyšok života. Ich láska však nemôže prerásť do niečoho väčšieho a obidvaja sa vrátia späť k svojim partnerom a žijú svoj život.

Napriek tomu sa jedného dňa v roku spolu stretnú, aby prežili spoločné chvíle, ktoré sa vymykajú všetkému, čo doposiaľ prežili.

Chcem ho bozkávať pomaly a nežne, až kým nebude mať pocit, že svet okolo nás sa rozpadá. (s. 85)

Deň, keď sme sa stretli je príbehom lásky, ktorá vzdoruje, prehráva a niekedy aj vyhráva, láska, ktorá klame, podvádza, ale veľmi miluje a nechce ubližovať. Kniha je príbehom dvoch ľudí, ktorí spolu prežívajú jeden deň v roku, počas nasledujúcich 10 rokov, jeden jediný deň so spriaznenou dušou. Dokážu však osoby, ktoré k sebe patria, vzdorovať a ostávať v manželstvách, v ktorých sú síce šťastní, ale nie je to to, čo potrebujú a po čom túžia? Pretože obaja túžia po jedinom: byť s tým druhým.

Román o spaľujúcej vášni, hudbe, ktorú si medzi sebou posielajú protagonisti, o láske k rodine, o spriaznenosti dvoch duší, ktoré sa našli za podmienok, keď sú šťastní v manželstve s niekým iným, o hľadaní cesty a o tom, že človek by nemal váhať a prejaviť svoje city hneď, pretože niekedy môžeme prísť o roky šťastia iba pre strach zo zlyhania a odsúdenia. 

Dovoľte si milovať a na revanš byť milovaná... bezpodmienečne. Iba tak môžete byť skutočne šťastná. (s. 310)

Dej príbehu je plynulý, v každom okamihu zobrazuje pohľady Steph a Jamieho, nielen keď sú spolu, ale aj keď žijú svoje životy. Hudba a umenie sa stávajú témami, ktoré tieto dve duše spájajú. Autorka zároveň nevynecháva životné ciele, strasti a bolesti, minulosť protagonistky, ktorá musí liečiť nielen svoju lásku k inému mužovi, ale hlavne svoju doráňanú dušu. V línii lásky dvoch duší sa odvíja láska k rodičom, súrodencom, deťom a k niekomu, s kým nás spájajú spoločné chvíle, k niekomu, komu nechceme ublížiť. Zároveň autorka ponúka aj vsuvky v podobe sedení u psychologičky.

Kniha je celistvá, neobsahuje pomyselnú bodku, ale doslova a do písmena koniec. Nahliada do rodinného života, približuje chorobu, ktorá si berie milovanú osobu, a rovnako nazerá do rôznych podôb lásky a nerozhodnosti, ktoré z nás však nerobia zlých ľudí. Postavy sú, rovnako ako celá kniha, celistvé, majú svoje túžby a tajomstvá, spoločne sa strácajú v líniách umenia, hudby, lásky a podpory jeden druhého. 

Ide o jeden z tých príbehov, ktoré vás rozplačú, ale zároveň vo vás vznietia pozitívne emócie či vieru v spriaznené duše, ktoré dýchajú ten istý vzduch ako my, chodia po svete a majú svoje starosti či radosti, no jedného dňa, keď ich uvidíme, budeme vedieť, že sme konečne našli vytúženú lásku, ktorá všetko zachráni. No čas a osud aj napriek tomu nezastavíme... 

Myslím si, že človek je na tento svet poslaný preto, aby bol s ľuďmi, s ktorými má byť, a jednoducho to spozná. A nezáleží na tom, čo urobí, pretože vždy skončí tam, kde má skončiť. (s. 329)

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Grada Slovakia. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára