sobota 25. decembra 2021

Fablehaven: Epidémia tieňov : Brandon Mull (recenzia)


Epidémia tieňov
je tretím pokračovaním série Fablehaven. Ako už iste viete, ide o sériu, ktorá vyšla u nás pred desiatimi rokmi, vydavateľstvo Fortuna Libri sa však rozhodlo znovu ju vydať pre čitateľov, ktorí po nej zúfalo túžili. A ja sa im ani nečudujem.

Opäť sa dostávame do prostredia Čarolesa, v ktorom sa odohrávajú temné časy. Našimi hrdinami ostávajú dvaja súrodenci: Kendra a Seth. Kendra sa vydáva s niekoľkými členmi Rytierov úsvitu hľadať ukrytý artefakt do vzdialenej rezervácie, Seth ostáva v Čarolese a zisťuje, že prichádza niečo temné. Svetlé bytosti sa začínajú meniť na bytosti temnoty, ktoré však majú voľný prístup tam, kde môžu ísť svetlé bytosti. O to náročnejšie je zistiť, kto alebo čo spôsobilo túto epidémiu, voči ktorej sú bezbranní. Dokáže im pomôcť démon, uväznená Vanessa v Tichej kobke alebo osoby, ktorých identita sa zdala už dávno stratená?

Epidémia tieňov je zatiaľ najhrubšou knihou, ktorá vyšla v revydaní, čo však nemení fakt, že stránky budú plynúť tak rýchlo ako dej, ktorý je nabitý novými skutočnosťami, dôležitými otázkami, typu, či je Sfinga zradca, alebo riešením problematických udalostí. Autor opäť raz prináša do deja nové prvky, ktoré v čitateľovi vytvárajú presne ten záujem, ktorý ho núti dozvedieť sa viac.

Do deja vstupujú nové svetlé či temné bytosti a vedľajšie postavy (ľudia), ktoré zauzlia dej alebo prídu pomôcť k jeho vyriešeniu. Brandon Mull využíva nielen napätie, ale aj rozvahu, odvahu, nádej, priateľstvo, lásku, putá, ktoré nás spájajú s niekým iným, prelínanie minulosti s prítomnosťou, cestovanie, motív hrozby a zániku, vojny, pýchy a namyslenosti. Postavy či bytosti nevykresľuje ako dokonalé, ale ukazuje aj ich temné stránky, ba možno aj tie svetlé. 

Je vidieť, že postupne sa celá problematika zauzľuje a autor ešte pripravuje nejedno prekvapenie, ale vôbec nevyužíva zbytočnú retardáciu, opisy majú svoje miesto v každej časti. Ako čitatelia nemáme celistvý pohľad iba na udalosti, ale aj na charaktery postáv, na to, čo cítia. V závere knihy sa vyskytujú, ako to bolo aj v predchádzajúcich knihách, Otázky pre čitateľov, počas ktorých si môžete spomenúť na dej a lepšie pochopiť niektoré udalosti, či zamyslieť sa nad konaním nejakej osoby.

Už mi len ostáva konštatovať, že sa máme ako čitatelia ešte na čo tešiť, pretože Fablehaven je jednou z tých sérií, ktorá sa páči nielen detskému čitateľovi, ktorému je primárne určená, ale aj dospelý čitateľ v nej môže nájsť kúzlo a objaviť niečo nové, čo ešte nečítal.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Fortuna Libri. Knihu si kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára