pondelok 27. decembra 2021

Tajomný les : Sandra Dieckmann (recenzia)


Sandre Dieckmann vyšla minulý rok do slovenčiny preložená kniha Čakanie na vlka, ktorá je bezpochyby jedna z najkrajších kníh, ktorá vás rozplače. Tento rok jej vyšla ďalšia prenádherná kniha, plná ilustrácií: Tajomný les.

Ide o ilustrovaného sprievodcu pre najmenších milovníkov prírody. Pred titulnou stranou sa nachádza stránka s: Táto kniha patrí, čo evokuje v detskom čitateľovi prvotný vzťah, ktorý s knihou nadviaže. 

Celá kniha je plná ilustrácií z lesa, ktoré znázorňujú hlavne zvieratká. Dej sa začína tým, že v lese vychádza slnko a končí tým, že zapadá. Počas stránok kniha očakáva od čitateľa aktivitu, pýta sa na zvieratká, kde sa nachádzajú, či ich čitateľ objaví, koľko ich je a podobne. 

S jemnosťou opisuje deň v lese, zobrazuje rôzne zvieratká, ich typické črty, každodennosť a ich zručnosti: to, ako sa líšťatá hrajú a získavajú lovecké zručnosti, letiaceho orla, ktorý sa vracia z lovu, ako sa ľahšie motýľom trepoce krídlami, keď je teplo, či ako si veveričky pochutnávajú na žaluďoch. 

Ilustrácie sú detailné, zachytávajú celú scenériu okolo jednotlivých zvierat, na obrázku detský príjemca nájde rôzne podnety a zvieratká, ktoré musí hľadať, skúmať a odpovedať na otázky, ktoré autorka kladie.

Záver knihy predstavuje príchod noci a prianie dobrej noci, čo môže evokovať to, že knihu si môže recipient prečítať večer pred spaním. 

Po jemnom opise činností a nádherných ilustráciách sa ešte nachádzajú v knihe detailnejšie opisy jednotlivých zvierat: kopytníkov, líšok, medveďov, včiel, veveríc, vlkov, bobrov, králikov, sov, jazvecov, netopierov. Všetkých, ktorých sme mohli počas knihy spoznať a vidieť na ilustráciách.

Autorka ponúka základný opis každého zvieratka, opisuje, v akom spoločenstve žijú, či sú samotári, alebo žijú so svojou rodinou (stádom a podobne), ako hovoríme samcovi, samičke a mláďaťu, koľko rokov sa dožijú, koľko druhov existuje, počet mláďat či ich veľkosť. Každé zviera obsahuje iné charakteristiky, ktoré sú preň dôležité. 
V tejto časti sa nevyskytuje len opis toho, ako žijú, ale aj ich charakteristika, zaujímavosti, ktoré ich odlišujú od iných zvierat, či podobnosťami, ktoré ich spájajú.

Kniha je určená pre deti od 4 rokov, čomu je aj prispôsobený výber znakov pri jednotlivých zvieratách. Opisujú sa iba základné znaky, ako príklad môžem uviesť napríklad pri včele, keď opisuje, že bodať môžu iba samičky, žihadlo je časť tela, ktorou kladú vajíčka, alebo že vlk dravý je predkom všetkých domácich psov na svete a podobne. 

Pri týchto opisoch sa nachádza aj časť Všimni si aj, ktorá odkazuje na jednotlivé stránky v knihe, čo vedie detského príjemcu k aktivite a neustálemu vracaniu sa k jednotlivým stránkam.
Kniha teda zachytáva najznámejšie zvieratká z lesa, ponúka ich základnú charakteristiku, citlivo opisuje ich život v lese a zároveň núti čitateľa aktívne sa zapájať do deja a premýšľať nad ním. Určite je jednou z tých kníh, ktoré skrývajú v sebe čaro, ktoré každý čitateľ objaví individuálne.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme vydavateľstvu Stonožka. Knihu kúpite aj na stránke bux.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára